НОВИНИ

Разследват предполагаемо военно престъпление - убийство в гръб на двама украински цивилни

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:17, 13.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Убийство в гръб на двама цивилни украинци от руски войници край Киев е заснето от видеокамери и разпространено от Би Би Си. Едната от жертвите, Леонид Пляц, е пенсионер, който работи като охранител в магазин за велосипеди. Убит е и неговият началник. Видеото се разследва от украински прокурори като предполагаемо военно престъпление.

Убийството на двамата цивилни става по време на боевете край Киев. Тежко въоръжени руски войници идват в магазина за велосипеди, където работи Леонид Пляц и след разговори стрелят по него и началника му в гръб. Раненият Леонид някак си се добира до кабинката си, колегата му умира на място. Леонид се обажда на приятел. Васил Подлевский разказва пред Би Би Си.

"Казах му - можеш ли поне да се превържеш? Той ми каза - Вася, едвам допълзях тук. Всичко ме боли. Чувствам се много зле". Казах му да се държи и започнах да се обаждам на териториалната отбрана", каза Васил Подлевский.

Двама бойци от териториалната защита се опитват да спасят Леонид. Докато той кърви, руснаците тършуват из магазина.

"Отидохме там, съзнавайки рисковете - под обстрел. Знаехме, че руснаците може да се върнат и че те имат танкове, а ние само автомати, така че нашите шансове не бяха еднакви, но трябваше да се доберем до него", каза Саша от Украинската териториална защита.

За съжаление, Леонид умира, докато украинските доброволци чакат. Те успяват само да съберат телата не жертвите.

"Баща ми не беше военен, той беше пенсионер. Те убиха 65-годишен. Проклетите руснаци са толкова извън контрол, че се страхувам какво могат да направят още", каза Юлия Андрошчук, дъщеря на Леонид Пляц.

Камера за наблюдение е запечатала лицето на един от нападателите, преди да бъде счупена. Сега украинската прокуратура разследва видеото от магазина - един от над 10 000 случая, които обвинението е регистрирало. Днес в Киев започна първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на невъоръжен цивилен в Суми.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е с опасност за живота след срутване на стена в Бургас
Дете е с опасност за живота след срутване на стена в Бургас
Ген. Атанасов: Има осезаема нужда от депутинизация на българския обществен живот и икономиката
Ген. Атанасов: Има осезаема нужда от депутинизация на българския обществен живот и икономиката