НОВИНИ

Реакциите в парламента след поискания имунитет на Бойко Борисов (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:06, 31.05.2023
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Размразяване на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за съставяне на редовен кабинет, на фона на поискан имунитет на лидера на най-голямата парламентарна партия. Бойко Борисов смята, че плаща цената на съдебната реформа. Ще се откаже ли от имунитета си и какво е бъдещето на кабинета с втория мандат Лидерът на ГЕРБ заяви, че плаща цената за съдебната реформа. Съзря атака срещу него и ПП.

"Аз две години бях без имунитет. Две години. Защо вчера поискаха моя имунитет, не преди един месец? Целта е да няма правителство - ясно и точно", заяви лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов е важно да има кабинет със споделена отговорност, защото по думите му хаоса в държавата е тотален.

"Тук не става дума за личности дори. Съдебната реформа си има цена - от 2009 година съдебна реформа няма. В момента, в който ние приехме закона, в който има контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила. Започнаха атаката веднага по партията на промяната, за да блокират всякакви разговори. Изтече записът - неслучайно", коментира още Борисов.

И кандидатът за премиер Николай Денков видя в поискания имунитет активизиране на прокуратурата.

"Когато на някой му поискат имунитета, трябва той да реши ще го даде ли или не. Ако на мен ми го поискат, аз ще си го дам, без да се замисля. Оттам нататък трябва да се внимава да не се използва прокуратурата като бухалка. Това, което виждаме, е едно активизиране на прокуратурата и то за няколко дни свърши повече работа отколкото за последната една две години.

Денков: Виждаме опит да бъде бламирано съставянето на правителство

По разговорите за кабинет Денков заяви, че има размразяване. На въпроса дали обаче са ПП-ДБ са склонни Асен Василев да не бъде финансов министър, отговори така:

"Освен, че не трябва да има партийни лица, трябва да има и хора, които да си свършат работата. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа при тези трудни обстоятелства".

Лидерът на "Възраждане" се обърна към Борисов.

"Ние още вчера призовахме Бойко Борисов да реши този проблем и да се откаже иот имунитета си, както постъпих и аз, както постъпват и други в този случай".

Снимки: БГНЕС

Костадинов: Единственият вариант е нови избори

По-късно в зала Костадин Костадинов обвини ПП, че държавата е овладяна през чужди посолства.

Костадин Костадинов ("Възраждане"): Нямате морално право да сте тук, върнете мандата.

Мирослав Иванов (ПП-ДБ): Моля, господин председател, да прекъсвате всички опити за фашистка пропаганда като тази на господин Костадинов.

Според лидера на ДПС сме свидетели на тотален разпад на държавата като наблюдаваме война между институциите и между различните власти.

"Да има правителство е задължително, но от кого, от рамбовци, които пак през вас, медиите, разбрахме, че почерпени вземат решения за саморазправа с опозицията. От рамбовци, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и на държавата, а се занимават как да натикат и заличат своите опоненти. Това е пълзящ фашизъм".

Карадайъ: Свидетели сме на тотален разпад на държавата

БСП смятат, че искането на имунитета на Борисов е единствената законна процедура за довършване или продължаване на т.нар. дело "Барселонагейт".

"Това, което твърди господин Борисов, че няма имот в Барселона, най-резонният път е да си даде имунитета сам. Това са го правили десетки народни представители, когато считат, че са невинни. Когато считат, че са виновни, се крият зад тези 4 стени. Ще го подкрепим в зала. Тези, които се опитаха и го арестуваха незаконно, тези дни мислят схеми как да го спасят - говоря за ПП", коментира Георги Свиленски.

Корнелия Нинова призова Борисов да си даде имунитета и да докаже, че е невинен

Ако имунитетът на Борисов влезе в зала, от ИТН биха гласували да падне.

"За разлика от нас, трябва да питате бъдещите коалиционни партньори на ГЕРБ как ще постъпят. Ние сме казали, че никой не е над закона и ако има доказателства - дали се казва на Радостин Василев или Бойко Борисов, трябва да си носят отговорност за действията. Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство, което няма да понесе нервите на българите и ще бъде изметено много бързо", каза Станислав Балабанов.

По-добре късно, отколкото никога - така вече независимият депутат Радостин Василев коментира поискания имунитет.

"Надявам се да си го даде доброволно като мен и Костадин Костадинов, но ако не си го даде, ще видим много интересно гласуване в зала. Виждам, че желанието им става все по-силно на колегите от ПП-ДБ и ГЕРБ. Даже вчера ги призоваха и ги молеха за размразяване на преговорите".

А до какво ще доведат преговорите - престои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха бивш разследващ полицай за присвояване на 26 000 лв. - веществени доказателства
Задържаха бивш разследващ полицай за присвояване на 26 000 лв. - веществени доказателства
Предлагат отпадане на изолацията и карантината за COVID-19
Предлагат отпадане на изолацията и карантината за COVID-19