НОВИНИ

Реки преляха заради порои в Милано и наводниха части от града (Снимки)

реки преляха заради порои милано наводниха части града снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:24, 24.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Нивото на водата в реките Севезо и Ламбро, течащи през територията на Милано, се повиши в резултат на проливни дъждове с почти три метра за 20 минути, съобщи наблюдателят на транспортните проблеми на "северната столица" на Италия Марко Гранели във Фейсбук.

"Нивото на Севезо в района на Нигуарда се е повишило от 40 сантиметра на 3,1 метра, тоест 2,7 метра за 20 минути, 13,5 сантиметра в минута. Това са последиците от климатичните промени", написа представителят на градската администрация.

На места Севезо и Ламбро излязоха от коритата, което доведе до наводнения на цели квартали. По улиците се стичаха потоци вода, превръщайки някои от тях в истински канали, а от много градски шахти бликаха "гейзери“.

Десетки телефонни обаждания с молби за помощ бяха получени на терминалите на различни градски служби. Специалните сили на противопожарната служба на Милано трябваше да спасяват от "водния плен“ много граждани, попаднали в него, докато са били в колите си в подлези. Поради лошото време няколко метростанции спряха да работят.

Последният път, когато Милано преживя такова наводнение, беше в средата на май. Тогава, по време на силна гръмотевична буря, в града за няколко часа паднаха 132 милиметра валежи. Река Севезо също преля бреговете си на места, така че хора трябваше да бъдат евакуирани от няколко наводнени сгради.

Гранели увери, че властите в Милано продължават проекта за разширяване на системата за отводняване на дъждовна вода в града.

"Милано трябва да продължи напред в борбата срещу изменението на климата, в противен случай ще бъдем изправени пред все по-остри ситуации", подчерта градският наблюдател.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдят кметски наместник от Карловско, нарушил карантината
Съдят кметски наместник от Карловско, нарушил карантината
Само едно село в окръг Гюргево остава под карантина
Само едно село в окръг Гюргево остава под карантина