НОВИНИ

Руското МВнР привиква британския посланик заради "опасните" действия на кораба "Дифендър"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:00, 23.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение в Черно море. Русия съобщи, че неин боен кораб е прогонил британски разрушител, защото нарушил руската морска граница край Крим. Москва твърди, че корабът им е стрелял предупредително, а самолет е пуснал и четири бомби по пътя на британците. Лондон отрече да е стреляно по британски кораб, отговори, че техните военни са плавали в украински води, а стрелбите на руските кораби са били заради планирано учение в района.

Британският разрушител "Дифендър" е навлязъл на три километра в руски териториални води в Черно море край нос Фиолент на Кримския полуостров, съобщи Москва. Последвали са предупредителни изстрели от руски кораби. Руски самолет е хвърлил четири бомби по курса на кораба, който своевременно се оттеглил.

Пред британския военен аташе Москва определи действията на разрушителя като "опасни" и настоя за разследване на действията на британския екипаж.

"Бих искала да добавя, че определяме тези действия като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руските закони. Искам и да съобщя, че британският посланик ще бъде призован в нашето външно министерство", каза говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

Нито е имало стрелба, нито корабът е бил в руски води, заяви британският премиер Борис Джонсън. Разрушителят "Дифендър" тази седмица е посетил Одеса, където е подписано двустранно споразумение за модернизиране на украинския флот.

Според Киев инцидентът доказва, че "агресивната и провокативна политика" на Русия в Черно и Азовско море представлява сериозна опасност за Украйна и нейните съюзници. Преди инцидента Русия призова за отмяна на учението "Морски бриз" с участието на НАТО, което започва на 28 юни в Украйна и Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нетипични за юни жеги отчетоха на Балканите
Нетипични за юни жеги отчетоха на Балканите
Германия се измъкна срещу вдъхновена Унгария и продължава напред
Германия се измъкна срещу вдъхновена Унгария и продължава напред