Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Руското посолство отговори на МВнР: Очакваме на 1 юли да се отзоват двете ноти за наши дипломати

от БНТ
20:34, 30.06.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
политическите реакции решението изгонване руски дипломати
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руското посолство публикува отговор към българското външно министерство в официалната си Фейсбук страница.

Ето и целия текст на съобщението:

Във връзка с разпространено от пресслужбата на Правителството на Република България съобщение относно нотата на Посолството бихме искали да изясним следното:

В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България.

В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.

Генчовска за руските дипломати: Имаме указания от началника на кабинета на премиера

МВнР потвърди за нотата на руския посланик Митрофанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Народното събрание прие актуализацията на бюджета
Народното събрание прие актуализацията на бюджета
Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета
Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета