НОВИНИ

Руското посолство отговори на МВнР: Очакваме на 1 юли да се отзоват двете ноти за наши дипломати

политическите реакции решението изгонване руски дипломати
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 30.06.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Руското посолство публикува отговор към българското външно министерство в официалната си Фейсбук страница.

Ето и целия текст на съобщението:

Във връзка с разпространено от пресслужбата на Правителството на Република България съобщение относно нотата на Посолството бихме искали да изясним следното:

В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България.

В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.

Генчовска за руските дипломати: Имаме указания от началника на кабинета на премиера

МВнР потвърди за нотата на руския посланик Митрофанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание прие актуализацията на бюджета
Народното събрание прие актуализацията на бюджета
Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета
Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета