НОВИНИ

С подмладен състав баскетболните национали откриват натоварената лятна програма с визита на Норвегия

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:05, 19.07.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
баскетболните национали победиха румъния контрола ботевград
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол за мъже ще изиграе тази вечер своя първи официален двубой от тежката си програма през това лято, а съперник на "лъвовете" на Росен Барчовски ще бъде съставът на Норвегия.

Мачът ще бъде откриващ и за двата отбора в третия етап на предквалификациите за европейското първенство през 2025 година.

"Трикольорите" трябва да преминат тази фаза, след като през февруари не успяха да спечелят групата си от втория етап само заради по-лошите си показатели в преките двубои срещу тима на Португалия, като в последната среща нашите момчета, водени от звездата ни Александър Везенков, надиграха "мореплавателите" с 90:82 в препълнената "Арена Ботевград", но в крайна сметка това не се оказа достатъчно, за да изпреварим съперника в крайното подреждане.

Няколко месеца по-късно и с коренно променен състав България тръгва с амбицията да спечели групата си от третия етап на предварителните квалификации и така да заслужи място в същинските пресявки за Евробаскет 2025.

Селекционерът Росен Барчовски е изпратил повиквателни на доста млади състезатели, а първото препятствие е мач срещу Норвегия като гост днес от 20:00 часа българско време. В тази група "J" е още отборът на Австрия, като само победителят в крайното подреждане ще продължи към следващия етап, докато останалите два ще се простят с надеждите си да играят на европейско първенство.

Разбира се, голямата липса в българския тим е тази на звездата Александър Везенков, чийто трансфер в отбора на Сакраменто Кингс в НБА бе потвърден по-рано днес. За съжаление, тази сделка до голяма степен е причината най-добрият ни състезател да не може да помогне на отбора през това лято, но както и селекционерът Росен Барчовски изтъкна вчера: "Това е шанс за по-младите играчи".

Успешното начало за "лъвовете" при визитата им на Скандинавския полуостров ще им вдъхне допълнително самочувствие за предстоящите домакинства срещу Австрия и отново срещу Норвегия до края на този месец.

Не бива да забравяме и, че веднага след края на битките от третия етап на предквалификациите за Евробаскет 2025, България ще се включи и в предолимпийската европейска квалификация за Париж 2024. Срещите от тази надпревара са в началото на август в Истанбул, а освен домакините родните баскетболисти попаднаха в една група още с тимовете на Украйна и Исландия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея е изстреляла 2 балистични ракети
Северна Корея е изстреляла 2 балистични ракети
Заседание на Народното събрание
Заседание на Народното събрание