Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С протест започна срещата за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 28.09.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
протест започна срещата бъдещето въглищната индустрия раднево
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

С протест започна срещата за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево. Стотици енергетици и миньори, както и представители на синдикатите отказаха да се срещнат със заместник министъра на енергетиката Красимир Ненов и не влязоха в залата, за да обсъдят Териториалния план за справедлив преход. Те бяха категорични, че искат обсъждане на плана още месец ,тъй като той е публикуван вчера на обяд.

Според хората Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района – Стара Загора, Перник и Кюстендил са направени за усвояването на над 1.5 милиарда евро от частни фирми.

"Ние няма да позволим да бъдем изтъргувани, няма да позволим милиардите, които са заделени за нас, за нашата страна, за нашия справедлив преход. Днес ние се чувстваме изоставени. Кой ще чуе нашия глас?", попитаха енергетиците.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов заяви,че планът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно „получатели на големи суми“, още по-малко – избрани без конкурсна процедура. В публикуваната от Министерството на енергетиката покана още на 15 август за набиране на заявления за интерес изрично е посочено, че „списъкът на производствените инвестиции и предприятия остава индикативен, дори след като бъде одобрен от Европейската комисия".

"Тепърва предстои програмиране от страна на МРРБ, което ще стане чак след одобрението на плановете. Ще има обществено обсъждане на насоките, след това ще има обявяване на търгове и всички потенциални участници, които тепърва ще се заявяват, ще бъдат анализирани,така,че няма абсолютно никаква пряка връзка с този списък с имена на компании и реалните бъдещи бенефициенти", каза Красимир Ненов-зам.министър на енергетиката.

Напрежението сред миньорите и енергетиците от комплекс „Марица изток“ вече е ескалирало и те са готови за нови протестни действия, за да защитят не само работните си места, но и енергийната сигурност и независимост на България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново земетресение разлюля турския окръг Кахраманмараш
Ново земетресение разлюля турския окръг Кахраманмараш
5-годишното дете, блъснато в София, е в реанимацията на "Пирогов"
5-годишното дете, блъснато в София, е в реанимацията на "Пирогов"