НОВИНИ

Сахарски прах и "оцветени" валежи през нощта и утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 06.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Необичайно топло за февруари беше за пореден ден в по-голямата част от страната, с изключение на районите с трайни мъгли, главно по бреговете на река Дунав, където температурите останаха едва около 6-7°.

Причината, много топъл въздух от запад-югозапад, заедно с който се пренася и сахарски прах. Най-голяма е концентрацията му в момента в Централна Европа и по Централното Средиземноморие. През следващите 24 часа ще достигне и България. Концентрацията на прах у нас ще остане под допустимите норми, но очакваните слаби превалявания ще бъдат "оцветени".

През следващото денонощие облачността в цялата страна ще бъде предимно значителна, видимостта в равнините и низините е бъде намалена, а на места дори и слабо ще преръмява. Минималните температури в повечето райони ще са м/у 2° и 7°, в София - около 5°, максималните ще са в широки граници - му 12° и 17°, чувствително по-ниски в районите с по-трайни мъгли - по поречието на Дунав - отново едва около 7°.

Ще духа слаб вятър, който след обяд в източната половина на страната ще започне да се ориентира от югозапад, най-късно по Черноморието, където до вечерта ще бъде мъгливо, на отделни места със слаби ръмежи.

Променлива, в следобедните часове по-често значителна ще е облачността и в планините. На отделни места слабо ще превалява, при тези температури - дъжд.

Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е временно силен. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

Облачността и на Балканите ще се увеличава и след обяд в северозападните райони ще завали дъжд. Температурите на полуострова ще се задържат по-високи от типичните за февруари.

И за разлика от топлото за сезона време в Югоизточна Европа, в северните части от континента ще остане с температури под нулата, а по-студен въздух от тези райони ще се спуска към Централна Европа, където също ще завали сняг.

Предупреждение от най-високата, трета степен - код червено, за обилни снеговалежи и снежни виелици е в сила в голяма част от Холандия и Германия, а също и на места в Полша и Чехия.

У нас, до сряда ще остане много по-топло от обичайното. Облачността ще е по-често значителна, на места ще превалява дъжд. В четвъртък ще започне промяна - рязко и съществено застудяване, при което валежите от дъжд ще започнат да преминават в сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън: Тръмп не трябва да получава брифинги от разузнаването
Байдън: Тръмп не трябва да получава брифинги от разузнаването
Пътят за Рилския манастир е затворен, десетки туристи са разочаровани
Пътят за Рилския манастир е затворен, десетки туристи са разочаровани