НОВИНИ

Сашо Везенков-старши и Росен Барчовски похвалиха Александър Везенков

сашо везенков балкан доиграе серията левски
Снимка: БК Балкан (Ботевград)
bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 30.12.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

На 30 декември 2022 г. Сашо Везенков-старши е сигурно един от най-гордите бащи в българския баскетбол.

Синът му – Александър Везенков бе обявен за Спортист №1 на България в 65-тото издание на анкетата сред спортните журналисти в страната.

„Това е изключителна гордост за всеки родител. Много голямо нещо е да станеш Най-добър спортист на годината в България. Гордея се много. Бил съм баскетболист и знам колко е трудно. Преди години беше немислимо баскетболист да стане №1. Но Сашо показа как може да се направи – с много труд, с много желание. Изключително много работа. Без труд това не може да се постигне. Изцяло негова заслуга е да се пребори с всички неща, които се случваха с него през последните години“, сподели Везенков-старши, цитиран от Баскетболната федерация по баскетбол.

Той се надява синът му да бъде пример за подрастващото поколение.

„Надявам се да бъде пример за много малки деца и да го последват, да играят баскетбол, да работят и да се трудят да станат по-добри. Дано българският баскетбол да дочака по-добри дни. Вече в България имаме примера как едно момче, българин, може да стигне до първите пет на Евролигата, до Финалната четворка, да е шампион на Гърция, да е сред най-добрите в Европа на ЕвроБаскет. От тук нататък е още по-трудно да се задържиш там, където си стигнал в тази конкуренция. Пожелаваме си да е здрав и гордост за цялото семейство“, допълни той.

Селекционерът на националния отбор за мъже Росен Барчовски бе един от първите, които се обадиха на Спортист №1 на България за 2022 г., за да му честитят признанието.

„Сашко Везенков е спортист №1 на България за тази година! Изключително щастлив и горд съм, че имам възможност да работя с такава личност! След 64 години отново баскетболист е на върха у нас! Ура!!!“, написа Барчовски в профила си в социалните медии.

Барчовски попадна в Топ 5 на най-добрите треньори в България за 2022 г. в анкетата на в. "Труд". Наставникът зае почетната пета позиция с 21 точки.

„Звъннах му веднага. Много съм развълнуван. Свързано е и с тези 64 години, в които не сме имали баскетболист на върха. В случая – предишният е майка ми. Така е още по-емоционално. А като добавим и признанието националният ни отбор за мъже да е отбор №2 в страната – наистина страхотно усещане. Радвам се и съм горд, защото тази анкета остана много престижна. Тя е запазена марка за българския спорт във всякакви времена – и в трудности, и в добри години с много успехи. Запази се нещо, което има изключителна стойност! Затова представянето на баскетболистите в нея тази година е от още по-голямо значение.“, сподели още бившият национал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин покани Си Дзинпин в Москва през пролетта
Путин покани Си Дзинпин в Москва през пролетта
Николай Младенов: Международните институции показаха, че може би не са толкова ефективни
Николай Младенов: Международните институции показаха, че може би не са толкова ефективни