НОВИНИ

САЩ и Тайван започват двустранни преговори, Пекин протестира

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:52, 18.08.2022
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Тайван започват двустранни търговски преговори. Информацията предизвика острата реакция на Пекин.

От седмици напрежението около острова ескалира и особено след посещението на Нанси Пелоси - председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес. След него Китай започна масирани военни учения в района на Тайван. Днес във военните маневри са участвали 51 самолета и 6 кораба.

Информацията за началото на преговорите между САЩ и Тайван беше публикувана на страницата на американското Търговското представителство.

САЩ и Тайван, под егидата на Американския институт в Тайван и икономическо и културно представителство на Тайпе в Съединените щати, постигнаха споразумение начало на преговори за инициативата за търговия през 21-ви век между САЩ и Тайван, обявена на 1 юни 2022 г. Обявеният днес мандат определя общите цели, които двете страни споделят, за предстоящите търговски преговори. Очаква се първият кръг от преговорите да се състои в началото на есента.

В съобщението на агенцията не се споменава нищо за напрежението с Китай. Посочва се, че преговорите имат за цел да засилят сътрудничеството между Вашингтон и Тайпе в сферата на търговията и регулациите. Селско стопанство, трудови условия, околна среда, дигитални технологии са част от темите, които делегациите ще обсъждат в следващите месеци.

Главният търговски преговарящ на Тайван изрази надежда, че след време преговорите може да бъдат основата за сделка за свободна търговия между двете страни, която островът отдавна иска. От Пекин заявиха, че преговори между Вашингтон и Тайпе са нежелателни, и предупредиха за "строги мерки", ако те продължат.

"Настояваме за конкретни действия от страна на Съединените щати за стриктно спазване на принципа "един Китай", спиране на всяка форма на официален обмен между Съединените щати и Тайван, въздържане от преговори или подписване на споразумения с китайската територия Тайван, въздържане от използване на икономически и търговски средства за изпращане на грешни сигнали към сепаратистките сили на острова. Не правете една и съща грешка отново и отново", каза Уанг Уенбин, говорител на министерството на външните работи на Китай.

В България - китайският посланик Н.ПР. Дюн Сяодзюн, за пореден път повтори, че в света съществува само един Китай и Тайван е част от него, той определи посещението на Нанси Пелоси като "политическа провокация", което е подкопало суверенитета и териториалната цялост на Китай.

"Надяваме се, че България и други държави, заедно с китайската страна, ще защитят мирното развитие на света и ще се противопоставят на разделението на света. Ще защитим мултилатерализма, и заедно да сме против едностранно сплашване. Да разширяваме взаимноизгодно сътрудничество и да сме против изолацията и разделянето. Да правим независим преценка по съществото на въпросите и да се противопоставяме на грубата конфронтация въз основа на идеологическата. И заедно да се справим с предизвикателствата по света. България е стратегически партньор на Китай и винаги се придържа към принципа "един Китай". И ние високо оценяваме това. Надяваме се, че България ще продължи да играе активна роля по тайванския въпрос", каза Н.ПР. Дюн Сяодзюн, посланик на КНР в България.

Според посланикa мирното обединение на Китай и Тайпе ще е най-доброто не само за китайския народ, но и за целия останал свят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На среща в Украйна: Ердоган, Гутериш и Зеленски обсъдиха ситуацията с АЕЦ "Запорожие"
На среща в Украйна: Ердоган, Гутериш и Зеленски обсъдиха ситуацията с АЕЦ "Запорожие"
6,5 млн. лв. ще струва вота зад граница, заявление за гласуване в чужбина се подава онлайн
6,5 млн. лв. ще струва вота зад граница, заявление за гласуване в чужбина се подава онлайн