НОВИНИ

Северна Корея отново тества балистична ракета

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:26, 13.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Северна Корея е изстреляла поредната ракета по посока на Японско море. Опитът предизвика за кратко тревога в Япония. Токио, Вашингтон и Сеул осъдиха опита.

Жителите на остров Хокайдо получиха нареждане да се евакуират незабавно заради поредната севернокорейска ракета. Временно бяха спрени скоростните влакове и движението по магистралите поради опасения, че ракетата ще падне близо до острова. Тревогата беше отменена 30 минути по-късно.

"Ракетата не е паднала в нашата изключителна икономическа зона", заяви Фумио Кишида, министър-председател на Япония.

Ракетата е била изстреляна в 7:22 ч. местно време от околностите на Пхенян под голям ъгъл по посока на Японско море. Японският премиер свика Съвета за национална сигурност.

"Това е възмутителен акт, който засилва провокацията към цялата международна обшност. Поредицата от действия от страна на Северна Корея, включително поредицата изстрелвания на балистични ракети, застрашава мира и сигурността на нашата страна и международната общност. Това е абсолютно недопустимо", заяви Хироказу Мацуно, началник на кабинета на японския премиер.

Според южнокорейската армия Пхенян може да е тествал нова балистична ракета с твърдо гориво, показана по време на парад през февруари. Изстреляната днес ракета със среден или голям обсег е прелетяла около 1000 километра. Ако е била изстреляна под нормален ъгъл, тя би изминала около пет хиляди километра и това подхрани съмненията, че може да става дума и за междуконтинентална ракета.

От началото на годината Северна Корея е изстреляла около 30 ракети, а Ким Чен Ун обяви, че ще укрепи ядрения арсенал на страната, за да се противопостави на агресивните, по думите му, ходове на Вашингтон. Пхенян разкритикува неотдавнашните съвместни учения между Южна Корея и Съединените щати като ескалация на напрежението. Последното изстрелване се случва непосредствено преди големите празненства по случай 11 години на власт на севернокорейския лидер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ню Йорк назначи първия си директор за борба с гризачите
Ню Йорк назначи първия си директор за борба с гризачите
Започва кампанията "С остър ум зад волана"
Започва кампанията "С остър ум зад волана"