НОВИНИ

Изборът за председател на НС се отлага за след Великден, разговорите между партиите продължават

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 13.04.2023
5258
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Изборът на председател на Народното събрание се отлага за след Великден.

След вчерашния фалстарт с избора на председател на 49-ото Народно събрание, днес депутатите се събраха отново в пленарната зала в опит да повторят избора.

Вижте и още във включването на Вера Александрова.

И 49-ият парламент с фалстарт за избора на председател (ОБЗОР)

Още вчера следобед, след разговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, обаче, стана ясно, че първо ще продължат разговорите по законодателните приоритети на парламентарните сили, а изборът на председател на практика ще зависи от тях.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха избора на ръководство на 49-ото НС на председателски съвет

Тази сутрин председателстващият заседанието Вежди Рашидов попита в пленарната зала дали има още номинации за поста председател на парламента. След като такива не бяха посочени, Рашидов обяви, че свиква народните представители отново в сряда в 10.00 часа.

"Смятам, че по-здравословно е след празниците - нов оптимизъм. И ако и тогава не стане - ще викаме Господ, друг няма кой! Днес - виждате, че сме в патова ситуация - нито правилник може да бъде приет, нито комисии да бъда избрани", коментира Рашидов в кулоарите на парламента.

Към момента в парламента остават внесени две номинации - на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от "Възраждане". От ПП-ДБ формално не са внесли номинация, но след като вчера парламентът не успя да избере председател, предложиха да има ротационно председателство на Народното събрание и на правната комисия в парламента, на което да се редуват представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че иска да направи правителство с ПП-ДБ.

Бойко Борисов: Искам да направя правителство с ПП-ДБ

"Имаме много ясни задачи - правителство между тези две партии, правим всичко възможно, въпреки Атанас Атанасов. Днес ще направим 2 комисии от двете групи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - правна и финансово-бюджетна, за да разгледаме бюджетна програма. Нашият основен приоритет е правителство между ГЕРБ и ПП. Готови сме на много компромиси", заяви Бойко Борисов.

Кирил Петков: Работни групи между ПП-ДБ и ГЕРБ ще обсъдят обща законодателна програма

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че се надява да бъде направена следващата стъпка с излъчване на работни групи от ПП-ДБ и от ГЕРБ, които да обсъдят заложената като основа законодателна програма, за да се прецени дали вариантът с ротационното председателство на НС може да сработи с реален смисъл. В отговор на въпрос на БНТ дали може да се намери съгласие за правителство Петков уточни, че става въпрос единствено за обща законодателна програма.

Днес ГЕРБ-СДС продължава разговорите за политики и с други парламентарно представени сили.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който беше на среща с ръководството на ГЕРБ-СДС, коментира, че различното при старта на този парламент е, че този път има разговори между двете най-големи сили. Той изрази надежда тези разговори да доведат до конструктивен диалог, за какъвто настояват от ДПС.

Карадайъ напомни обаче, че макар и повечето партии да призовават за съдебна реформа, има различни гледни точки каква трябва да е тя, а за да се случи каквато и да е съдебна реформа, е необходимо осигуряването на конституционно мнозинство.

Председателят на БСП Корнелия Нинова препотвърди позицията на социалистите, че няма да подкрепят номинацията на Росен Желязков.

Нинова: ГЕРБ и ПП-ДБ водят разговори за някакъв странен хибрид - ротационно председателство

Тя определи предложението на "Продължаваме промяната" за ротационно председателство на НС като "странен хибрид".

Първият опит беше неуспешен, след като и двамата кандидати за поста - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане", не събраха нужната подкрепа. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, които да се редуват на ротационен принцип.

Последва дълго заседание на председателския съвет, на който не беше постигнато съгласие. Вежди Рашидов разпусна парламента без да удари звънеца, така днес ще продължи заседанието от вчера. А от ГЕРБ заявиха, че няма да отстъпят председателското място и не приемат ротацията.

По инициатива партията на Бойко Борисов последва среща с Продължаваме промяната-Демократична България, която обаче завърши без резултат.

Всичко за първия ден на 49-ото Народно събрание четете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кампанията "С остър ум зад волана"
Започва кампанията "С остър ум зад волана"
Слънчево и по-топло време на Велики четвъртък
Слънчево и по-топло време на Велики четвъртък