НОВИНИ

Шабан Мустафа заяви участие в маратона на София тази неделя

Шабан Мустафа
bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 07.10.2022
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Шабан Мустафа – един от най-изтъкнатите български бегачи на дълги разстояния, заяви участие в маратона на София в неделя. Рекордьорът в планинските бягания е в страхотна форма и регистрира няколко престижни класирания в челните тройки на супермаратонски бягания в Швейцария, след което спечели култовото изкачване на Витоша от НДК до Черни връх в края на август.

Така Шабан ще застане редом до африканската армада – седемте атлети от Кения, Мароко и Етиопия, които ще атакуват рекорда на трасето на софийския маратон от 2020 г. Тогава Радуан Нуини (Мароко) пробяга 42.195 км за 2.13:02 ч. При дамите върховото постижение на маршрута е на Джебет Наом (Кения) - 2.28:38 ч., също от 2020 г.

Мустафа е и единственият българин, който ще спори с елитните маратонци за първите 10 награди.

В София пристигат и петима от т.нар. „улични треньори“, които по проекта „Състезания срещу расизма“ (RAREs – Race Against Racism Events) насърчават социалната интеграция на хората чрез спорта. Освен, че ще стартират по софийското трасе, италианците ще се включат в подготовката и организацията на маратона като доброволци. В идните дни те ще помагат в Състезателния офис при получаването на стартовите пакети и раздаването на номерата.

"Престоят в София ще бъде много полезен и ценен за нас. Убеден съм, че укрепването на европейските ценности в спорта идва от подобни инициативи, които предлагат на младите хора от цяла Европа да се опознават и да комуникират чрез иновативни идеи и подходи", смята Марко Пиетроджакоми, ръководител на проекта и представител на FIDAL.

Посредством "уличните треньори" GeoLAB има за цел да насърчи социалната интеграция чрез бягане и спорт на обществени места, особено в урбанизирана среда. В градовете случаите на маргинализация са все по-чести сред младите хора, провокирани от преживяната по време на пандемията изолация. „Уличните треньори“ представляват отговор на уязвимостите и рисковите фактори, които могат да застрашат спокойствието и приобщаването на по-младите поколения. Заедно с FIDAL и Асоциация „Спорт за всички“, град Паредес (Португалия), „Atletski Klub Slijeme“ (Хърватия) и „Društvo Tek 4 mostov“ (Словения) те са част от проекта, съфинансиран от Европейската комисия .

"По време на Софийския маратон ще включим „уличните треньори“, водени от Росея Моя в организационна подкрепа и анимационни дейности, плюс в срещи с известни шампиони и атлети от различни възрасти и социални групи", заяви Даниел Дуков – спортен директор на маратона и представител на Асоциация „Спорт за всички“.

Софийският маратон е тази неделя, 9 октомври с начало в 9.30 ч.

Той отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Стартът и финалът са на площад „Александър Батенберг". Първи точно в 9.30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км., в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км., в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е масовият старт на 2.2 км. Контролното време е 5 ч. и 30 минути.

Организаторите съобщиха, че онлайн регистрацията е приключила, но след крайния срок заявки се приемат в офиса на състезанието, който вече отвори врати в Княжеската градина до Орлов мост.

Очаква се на старт да застанат близо 4000 участници. До момента са записани бегачи от 46 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др.

Регистрираните чужденци до момента са над 800, повечето от тях на 21 км. и на 10 км., а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. В последната седмица се активизираха корпоративни заявки, те вече са над 30 и стават все по-популярни като „тиймбилдинг“ инициативи. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на църквата „Света София“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси: Световното в Катар ще ми бъде последно
Меси: Световното в Катар ще ми бъде последно
Марица Пд загуби и третата си контрола в Истанбул
Марица Пд загуби и третата си контрола в Истанбул