НОВИНИ

Шампионите взеха младежки национал, Рилски спортист се подсили с американец

Константин Тошков
Снимка: БК Балкан Ботевград
bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 11.08.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

От новия сезон младежкият национал Константин Тошков ще играе в шампиона на България Балкан, съобщиха от клуба. Договорът между играча и клуба бе подписан днес и е за една година.

Константин Тошков е един от младите талантливи български баскетболисти. Първият му сезон с професионален договор бе миналата година с Ямбол. Там той тренираше и играеше под ръководството на Тони Дечев, с когото ще продължат да работят заедно, но вече в Балкан. С екипа на Ямбол той изигра 27 мача, в които има средно по 6.5 точки, 1.9 борби и 2.8 асистенции.

Константин Тошков е роден през 2002 година, играе на позиция гард, висок е 186 см. Продукт е на добрата школа на БУБА баскетбол, при мъжете игра и в Левски. Премина през всички национални формации. На европейското в Сараево през 2018 година бе титуляр във всичките 8 мача и е трети в класацията по асистенции на това първенство.

Заради известни здравословни проблеми Константин Тошков не можа да вземе участие това лято с младежкия национален отбор до 20 години на европейското - дивизия Б в Грузия.

Носителят на Купата на България Рилски спортист от своя страна се подсили с американеца Еван Бати. Той е второто чуждестранно попълнение в редиците на самоковци за сезон 2022-2023.

Бати играе на позиция 5, но успешно се справя и в ролята на четворка. Баскетболистът пристига в Самоков директно от университета в Колорадо, където четири поредни години защитава цветовете на Colorado Buffaloes. Отборът се състезава в конференцията Pac-12 на NCAA Division I.

Американският център е роден на 27 септември 1998 година в Лос Анджелис, Калифорния. Висок е 203 см. и тежи 117 кг. През миналата година взима участие в 33 мача на своя тим, като записва показатели от 12,4 точки, 4,7 борби и 1,2 завършващи подавания средно на мач. Най- резултатният му двубой е от 6 март тази година, когато Бати отбелязва цели 27 точки, като съперник на неговия тим е отборът на Юта.
Интересното при Еван Бати е, че играчът е бил на паркета при 88 победи, най- много в историята, за своя тим. Не е пропускал мач през четиригодишната си кариера за Колорадо. Изиграл е общо 188 мача, като е започвал титуляр в цели 108 от тях. Бати е 12-ият играч на Колорадо, който записва общо 1300 точки и овладява 600 борби.

Освен това Бати е избран в най-добрия отбор на конференцията PAC 12 през последния си сезон. Води цяла Америка и Division 1 NCAA по процент от тройката - 49%. Преди да се присъедини към Рилски спортист е бил част от NBA workouts с Brooklyn Nets, Chicago Bulls и Charlotte Hornets.

Отборите на Балкан Ботевград и Рилски спортист Самоков ще се изправят един срещу друг в сблъсък за Суперкупата на България на 4 октомври.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките до 16 години победиха Северна Македония на два пъти
Баскетболистките до 16 години победиха Северна Македония на два пъти
Оставиха в ареста шофьора, който вилня пред КАТ-Пловдив
Оставиха в ареста шофьора, който вилня пред КАТ-Пловдив