НОВИНИ

Ще има ли отлив на израелски туристи по Черноморието заради COVID ограниченията?

израел включи българия забранение посещение държава отлив туристи черноморието
bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 11.08.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Израел включи България в списъка с държави, които са забранени за посещение от днес. Страната извади от списъка Русия и Индия, а на тяхно място постави България, която към днешна дата се намира в зелената зона.

От днес всички пътници, пристигащи от България в Израел, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина, независимо от това дали са преболедували COVID-19 или имат поставени ваксини.

Ако туристите, които се връщат от България представят отрицателен PCR тест, периодът на изолация може да бъде намален на 7 дни. Въпреки това обаче туроператорите и хотелиерите по Черноморието са притеснени дали това ще доведе до отлив на туристи.

"Всички резервации от 15-и нататък са анулирани за израелски туристи. Те не са малко, защото Израел е един важен партньор, за Слънчев бряг особено. Той е партньор, който пристига най-вече със самолети, чартърен туризъм и затова запълва много големи обеми от хотелите в Слънчев бряг", заяви хотелиерът Стойка Терзиева.

Решението на израелските власти изненада много туристи, които бяха решили да пътуват до България. През вчерашния ден са пристигнали едва 20 души с полет от Израел до Бургас.

"Всички самолети, които идват от Израел, вече идват празни. Само извозват туристи обратно", допълни Орлин Мандов, почетен консул на Израел.

Продължителността на летния сезон също е застрашена, тъй като гостите от Израел остават най-дълго у нас на почивка - до края на септември.

"Този период, който е до края на септември, ще остане при нас празен предполагам, защото пазарите, които са отворени за продажба - български и румънски, те нямат такава настройка да посещават България и българските курорти до края на септември", добави хотелиерът Стойка Терзиева.

До строгите мерки, които израелските власти въведоха, се стигна след повишаване на положителните тестове, които се правят на летищата в Израел.

"Израел прави едни други изчисления. Той не следи какви са показателите в България. Когато се увеличи броят на положителните PCR-и на вход Израел, това е показател, че тази дестинация е опасна за внасяне на вирус", каза още почетният консул на Израел Орлин Мандов.

От 16-и август Израел включва България в червената зона по заболеваемост и така се забраняват пътуванията до страната ни с цел туризъм.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рискове за нова мигрантска вълна от Афганистан
Рискове за нова мигрантска вълна от Афганистан
Комисията за незаконното подслушване призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев
Комисията за незаконното подслушване призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев