НОВИНИ

Синер и Алкарас: От Next Gen шампиони до №1 и №2 в света

Бъдещето е сега, водено от Синер и Алкарас.

Станко Димов
от Станко Димов
11:33, 13.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Тенис
яник синер карлос алкарас гореща битка непредсказуем полуфинал ролан гарос
Слушай новината

Яник Синер и Карлос Алкарас са двама от шестте тенисисти, които са печелили престижния турнир Next Gen ATP Finals. От началото на седмицата те са №1 и №2 в ранглистата на АТР.

Синер (22) и Алкарас (21) са първото дуо на 22 и по-малко години, които държат лидерските две позиции в ранглистата след Роджър Федерер и Анди Родик през август 2004 г. На 8 август 2004 г. Федерер навърши 23.

Синер стана първият италианец при мъжете и жените изобщо, който оглавява ранглистата след нейното компютъризиране през 1973 г. Той е 29-ият мъж, който се изкачва на върха на световната класация в тениса. Едва на 19, Алкарас стана най-младият №1 в света в историята. Това се случи непосредствено след триумфа му на US Open. Той също така стана и първият тийнейджър, постигнал този подвиг.

Това е първата седмица, в която дуото Синер - Алкарас заема първите две позиции в света. Преди няколко дни на полуфиналите на „Ролан Гарос“ двамата се срещнаха за 9-ти път, а Алкарас се наложи в 5 сета. По-късно испанецът вдигна за първи път в кариерата си трофея от най-силния турнир на клей в света.

И двамата демонстрират изключителен респект един към друг. Към момента Алкарас води с 5-4 победи в преките двубои.

„Всичко което прави, той го прави перфектно. Начинът, по който удря топката е невероятен. Движението му по корта е много, много добро. Във всяка едно разиграване той изстисква максимума от теб“, сподели Алкарас за Синер преди полуфиналния им двубой на „Ролан Гарос“.

„Мисля, че най-трудното нещо е да се изправиш срещу Синер. В същото време обичам нашите двубои“, каза испанецът.

21-годишният тенисист по-късно добави: „Няма да ви лъжа, вероятно съм малко по-нервен преди да изляза на корта срещу него. В съвременния тенис, той е едно от най-големите предизвикателства, срещу които можеш да се изправиш“.

Синер посочи, че двамата започват все по-често да се срещат в заключителните етапи на големите турнири. Последният им 5 дуела са били на полуфинали, а 7 от 9 им двубоя в турнири от Големия шлем или Мастърс 1000 сериите.

„Това са много важни двубои. Мисля, че това е добре за нашия спорт, особено когато двубоите ни са толкова равностойни“, коментира Синер преди последния им сблъсък в Париж.

„Спечелилият двубоя е щастлив, загубилият пък се опитва да намери начин да победи в следващия сблъсък на корта. Това е много вълнуващо“, добави италианецът.


Пол Анакон, бивш треньор на играчи като Андре Агаси и Роджър Федерер вярва, че в бъдеще между Синер и Алкарас предстоят „велики битки“.

„Вижте, никога, никога, никога не може да замените това, което тези икони направиха – Роджър, Рафа, може би Джокович, кой знае, или пък Анди Мъри и Стан Вавринка – но тенисът сега е в добри ръце на тези двамата“, коментира Анакон.

„И мисля, че ще има още куп други играчи, които ще почукат на вратата на турнирите от Големия шлем, което ще бъде забавно“, добави Анакон.

Бъдещето е сега, водено от Синер и Алкарас.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле
МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле
Женският национален отбор отстъпи на Тайланд в тайбрек във волейболната Лига на нациите
Женският национален отбор отстъпи на Тайланд в тайбрек във волейболната Лига на нациите