НОВИНИ

Слави Бинев: Сигурен съм, че Кимия Ализадех ще донесе медал на България от Олимпийските игри

Председателят на Българската федерация по таекуондо е уверен в способностите на националката

Слави Бинев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:29, 27.03.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Председателят на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев заяви, че привличането на Кимия Ализадех е страхотно постижение за националния отбор, който ще израстне цялостно покрай нея, а самата тя е потенциален златен медалист от предстоящите това лято Олимпийски игри в Париж.

На церемония Бинев, в присъствието на националния селекционер Фарзад Золхадри, представи Кимия Ализадех и нейния личен треньор Давуд Етминани.

"България за първи път ще има състезател по таекуондо на Олимпийските игри. Кимия Ализадех е шампион от Младежките олимпийски игри, бронзов медалист от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тя има многобройни титли и няма смисъл да ги изброявам всички. Привличането ѝ в националния отбор стана със съдействието на старши треньор на националния ни отбор Фарзад Золхадри, който също е от Иран. Искам да благодаря и на Агенцията за бежанците, която ни помогна да ѝ намерим дом и този дом е България", каза Бинев.

25-годишната Ализадех спечели бронзов медал за Иран от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, но на Игрите в Токио участваше от квотата на Отбора на бежанците.

"България се сдобива с една огромна личност. През 2019 година Форбс я посочи сред стоте най-влиятелни жени в света. Ние може да се гордеем не само с един велик атлет, но и с общественото признание, което носи тази жена. Не искам да влизам в детайли колко струва всичко това, което направихме като усилия и нерви, но само ще кажа, че ние се борихме със страни от арабския свят, които ѝ предлагаха над 1 милион евро. Успяхме да се справим и тя избра България", допълни бившият евродепутат.

Родената в Иран спортистка все още няма български паспорт, но Бинев изрази увереност, че тази процедура ще бъде финализирана до дни.

"Една от моите силни страни е да убеждавам хората. Защото ако трябваше да се борим само с пари срещу арабските страни, нямаше да успеем. Към нея имаше огромен интерес и от страни като Германия и Белгия, но без Фарзад това нямаше да се случи. Той изигра огромна роля и доверието, което те имат към него, се прехвърли и към мен. Аз съм говорил с по-голямата част от администрацията - Министерството на младежта и спорта, Министерството на правосъдието, ДАНС и вицепрезидента Илияна Йотова. Ние имаме пълната подкрепа на институциите, но ако Българският футболен съюз беше уредил за България да играе Мбапе, още на летището щяха да го чакат с паспорта. Ние очакваме администрацията с максимална скорост да направи всичко възможно. 15 април е последната дата, на която Кимия трябва да бъде фиксирана или към нас, или към Отбора на бежанците, за да участва на Игрите в Париж. Целта ни е през май тя да играе за България на европейското първенство в Белград", добави Бинев.

"Надявам се с подкрепата на цялата администрация тази процедура да завърши ако не за часове, то в рамките на следващите няколко дни. Този състезател ще дръпне напред целия национален отбор. Нейните тренировки ще продължат между България и Лондон, защото нейният личен треньор е базиран там. Това ще бъде от полза и за останалите ни национали, които също ще могат да ползват базата на британските спортисти. Кимия не е просто потенциален медалист от Олимпийските игри в Париж. Тя е потенциалният шампион.", завърши председателят на федерацията по таекуондо.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима български граждани от турски произход са загинали при пожар в Германия
Четирима български граждани от турски произход са загинали при пожар в Германия
ПП-ДБ върнаха празна папка - ще има ли избори 2 в 1 (ОБЗОР)
ПП-ДБ върнаха празна папка - ще има ли избори 2 в 1 (ОБЗОР)