НОВИНИ

След изявлението на Путин: Има ли опасност Москва да посегне към ядрените арсенали

Николай Минков
от Николай Минков
20:28, 01.03.2022
8674
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли опасност при ескалация на войната в Украйна Кремъл да посегне към ядрените арсенали? Какво означава разпореждането на Путин от 27 февруари да се приведат силите за сдържаност в режим на "висока степен на готовност"? За какъв тип оръжия става въпрос? Готов ли е НАТО да реагира на при евентуална такава заплаха?

Силите за сдържаност са ядрените оръжия на Русия или т.нар. стратегически системи, като периодично се поставят в различна степен на готовност. Те са със среден и далечен обсег на действие и формират и т.нар. възпиращ потенциал не само на Руската федерация, но и на ядрените държави като цяло. Защото само една балистична ракета, носеща няколко бойни глави, може да унищожи Москва или Вашингтон, поради което играят ролята на възпиращ фактор, за всяка супер сила, която има намерение да атакува страна, разполагаща с ядрен потенциал.

Стратегическите ядрени оръжия на Русия имат три вида базиране.

Морско базираните ракети са разположени на подводници клас Акула и Борей, въздушните - на стратегически бомбардировачи-ракетоносци "Туполев", сухоземните - в силози и върху мобилни установки, разположени в различни точки на страната.
Русия разполага с няколко вида балистични ракетни системи - "Авангард", "Кинжал", "Войвода" и "Сармат", "Рубеж", "Топол" и "Ярс".

Другият тип ядрени оръжия в арсенала на Кремъл са тактическите, те са базирани върху носители с малък обсег на действия като ракетите "Искандер" и "Бастион", които могат да са разположени върху колесни превозни средства и бойни кораби. Тяхното предназначение е да поразяват инфраструктура, въоръжение, техника и жива сила на противника в зоните на военни действия.

Според анализатори поставянето на силите за сдържане в режим на "висока степен на готовност" от Путин е безпрецедентен акт.

Това изявление е на практика заплаха с ядрено оръжие. Това може би е най-обезпокояващо заявление от момента на началото на войната в Украйна. Нито една държава, особено след Студената война, не е използвала ядреното оръжие като средство за натиск, смята Йордан Божилов- председател на Софийски форум за сигурност.

Поставянето ядрените руски сили във висока степен на готовност обаче не е последната степен преди ефективното им използване.

Тъй като няма термин "специален режим на бойна готовност", просто се повишава тяхната бойна готовност. Смисъл, съкращава се времето, в което те могат да бъдат задействани, обяснява Велизар Шаламанов - бивш министър на отбраната.

При такава заповед личният състав трябва да е зад пултовете на пусковите установки, в очакване на нови разпореждания от Кремъл. Стратегическите ракетоносци и бомбардировачи трябва да са в готовност за излитане, напълно въоръжени и с ядрени средства, а подводните крайцери трябва да се отправят към предварително планираните зони за ракетен пуск. Целите са набелязани.

Практически нанасянето на удари се планира по цели, които биха сломили волята за съпротива на противника, биха нарушили управлението му и биха го отказали от по-нататъшни агресивни действия, допълва Велизар Шаламанов- бивш министър на отбраната.

Обикновено това са столици, командни пунктове, места където държавното ръководство на една или друга страна би се укрило по време на война, допълва Йордан Божилов - председател на Софийски форум за сигурност. Руската доктрина допуска използване на ядрено оръжия, включително превантивно използване, ако има заплаха за нейната сигурност.

Според руската отбранителна доктрина, за да бъде изпълнена заповед за ядрен удар, тя трябва да бъде потвърдена от тримата големи - президентът, министърът на отбраната и началникът на отбраната, обясни Шаламанов но предупреди, че са възможни и изключения.

Това, което между впрочем е потенциален проблем, специално при руската триада, че има възможност тя да се задейства и без тази процедура, когато има масирано нападение срещу Русия, но такова няма да има и това е изключено като опасност, казва Велизар Шаламанов - бивш министър на отбраната.

Според него, при неблагоприятно развитие на кампанията за Русия, не трябва да се подценява опасността Кремъл да прибегне до тактически ядрени средства, с ограничен обсег в Украйна.

Този тип оръжия са наистина опасни, тъй като са в ръцете на тактически командири и те могат да бъдат използвани и без преминаване на всички тези процедури пред "ядреното куфарче". Естествено решението за използване на ядрено оръжие е на високо политическо ниво", каза Велизар Шаламанов- бивш министър на отбраната.

Според анализаторите НАТО и България трябва да са готови при всякакви сценарии.

Т.е. ние трябва да разположим на нашата територия достатъчно добри системи за защита от ракети, от самолети, които биха могли да използват ядрено оръжие, допълва Йордан Божилов- председател на Софийски форум за сигурност.

Тъй като не можем да изключим такъв тип развитие, включително при наличие на ядрени обекти като ядрени електроцентрали и хранилища с отработено ядрено гориво е много важно всяка една страна, в частност България, да има силно развита система за Гражданска защита, каквато ние имахме, казва Велизар Шаламанов- бивш министър на отбраната.

Комитетът за ядрено планиране към НАТО е органът, който следи за заплахите от използване на ядрено оръжие и предлага нужните мерки на държавите-членки на Алианса.

В момента в Полша и Румъния са изнесени системи от противоракетния ядрен щит на САЩ. Анализатори тълкуват този ход на Путин като опит по-скоро да спечели стратегическо предимство в борбата за надмощие със Запада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тунчев: Отпаднахме закономерно
Тунчев: Отпаднахме закономерно
Поразена е телевизионната кула в Киев
Поразена е телевизионната кула в Киев