НОВИНИ

Началото на ерата "Токаев" ли е кризата в Казахстан?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:00, 08.01.2022
7589
Чете се за: 14:25 мин.
След новините
Слушай новината

"Който не се предаде - ще бъде унищожен".

Това са думи на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев. Бурно беше началото на 2022 година в Казахстан. За пет дни страната премина през протести, погроми, извънредно положение, оставка на правителството, разполагане на чужд контингент и мащабна антитерористична операция.

Всичко започна на 2 януари – с новината за увеличение на цената на втечнения газ. Два дни по-късно всички по-големи градове в Казахстан бяха обхванати от мащабни протести. Стигна се до сблъсъци между демонстранти и полиция, като особено тежка беше ситуацията в Алмати – вторият по големина град в Казахстан. В страната беше въведено извънредно положение.

Казахстанската власт си спретна истинско предизвикателство сама на себе си, смята Бен Годуин, директор в компания за оценка и управление на риска

"Всичко това започна като социален бунт, социални искания, свързани с повишаването на цените на газа пропан-бутан за автомобилите и за битовите нужди, за домакинствата. Обаче много бързо тези протести, които започнаха в западната част на страната обхванаха целия Казахстан, най-вече старта столица Алмаата. И прераснаха в политическа криза. В хода на тази политическа криза ставаме свидетели на още един процес - аз бих го нарекъл "края на ерата Назарбаев" - дългогодишният президент на страната, който управлява още от съветско време, и формално се оттегли от тази позиция през 2019 г., но оставаше най-влиятелният човек в държавата, може би до тази седмица," казва Пламен Димитров който две години е преподавал "Международни отношения" в Евразийския университет в Астана.

Бен Годуин е директор на британска компания за оценка и управление на риска. Живял е шест години в Казахстан и продължава да работи с казахстанските си партньори. Властта се опита да реагира бързо и адекватно, но сякаш не успяваше до край да "чуе" улицата.

"Ставаме свидетели на две отделни събития, които се случват по едно и също време. Виждаме истинско протестно движение за социалните и икономически условия в страната, и за липсата на политическо приобщаване. Но в същото време виждаме и една битка между новия президент, който дойде на власт през 2019 г. - Касим-Жомарт Токаев, и предишния президент - Нурсултан Назарбаев, който управляваше близо 30 години, той и семейството му", поясни Годуин.

Не стихва напрежението в Казахстан: Десетки са убити и над 2000 са арестувани

Цените на газа бяха понижени, цените на редица продукти бяха замразени, забранен беше износът на селскостопанска продукция. Бяха извършени ключови кадрови промени. Освен оставката на цялото правителство, президентът на Казахстан – Касим-Жомарт Токаев, свали предшественика си Нурсултан Назарбаев от поста председател на Съвета за сигурност на страната, и самият той пое тази функция.

Че случващото се е краят на ерата "Назарбаев" смята и Мухтар Аблязов. Той е бивш министър на енергетиката, индустрията и търговията, директор на банка по време на управлението на Назарбаев. Въпреки че фигурата му е противоречива - има обвинения за пране на пари и корупция, се смята за лидер на опозицията.

"Буквално за 3 дни се случи революция - истинска революция. И става дума не само за смяна на режима - това още не се е случило. Случи се обаче революция на човешкото съзнание! И хората разбраха, че не са слаби, разбраха, че могат да принудят този режим да се съобрази с народа!", заяви той.

Най-светлите ни умове са в чужбина, защото тук няма живот! Ние не сме бандити, ние искаме живот за децата си, разпалено обяснява Сауле. Тя е на 58 години - една от хилядите, участвали в протеста в Алмати.

Има и такива, които се притесняват от създалата се ситуация.

"Не знаех, че хората ни могат да бъдат такива... страшни. Не само не излизахме по улиците, цяла нощ не спахме. Близки ни писаха, че у тях са влизали някакви хора", споделя Самал, жител на Алмати.

И ако привидно Казахстан кипеше, то на втори план животът в страната замря – учреждения, учебни заведения, финансови институции спряха работа. Пред банкоматите се извиха дълги опашки. Напрежението ескалира – на много места се стигна до вандалски прояви и грабежи. Властта заговори, че зад протестите стоят добре платени, организирани и въоръжени банди, които получават подкрепа "отвън“. На моменти беше прекъсвано електричеството. Централно беше ограничаван и интернет – най-вече за да се попречи на организирането на протестни акции.

Руски миротворци пристигнаха в Казахстан, напрежението в страната не стихва

Ситуацията сякаш започваше да излиза извън контрол - това накара властта да поиска помощ.

„Накрая влезе в действие една трета мярка, която вече има геополитически измерения. Президентът Токаев повика на помощ войски на Организацията по Договора за колективна сигурност. Това е една военна организация, доминирана изцяло от Русия. На практика той поиска военна помощ от Русия. Това за мен означава, че той пълно няма доверие на силовите структури на Казахстан, че могат да се справят с бунтовете“, казва Пламен Димитров.

"Това е начин да укрепи позицията си в страната и да подсили силовите структури, изправени пред заплахата за сигурността. Много е важно да кажем, че прекомерното насилие, което виждаме в Алмати, не е свързано с протестното движение. То се дължи на борбата за власт между настоящия и предишния лидер", допълни Бен Годуин.

Броени часове по-късно в Казахстан пристигнаха първите военни от Русия, а след това и от другите държави, част от Организацията на Договора за колективна сигурност - Армения, Беларус, Киргизстан, Таджикистан. В столицата Нур Султан продължи да бъде сравнително спокойно. Но централните части и административни райони на големите градове осъмнаха с метални ограждения и бетонни блокове. Анализатори определиха разполагането на военни като "интервенция" и "военна операция". Мнозина отново съзряха дългата ръка на Кремъл в случващото в Казахстан.

Според Бен Годуин е грешно да се мисли, че по някакъв начин Путин или Русия са създали тази ситуация, тъй като Русия вече е изправена пред огромен брой външнополитически предизвикателства.

"Това е парадоксът – докато всички очаквахме и се питахме кога ще се появят руски войски в Украйна отново, изведнъж се оказа, че те се появиха не в Украйна, а в Казахстан. Не бих казал, че Путин е изпуснал момента. Той се стреми да консолидира около Москва това постсъветско пространство", смята Пламен Димитров.

Другият голям съсед на Казахстан е Китай. Пекин изрази готовност да подкрепи страната в създалата се сложна обстановка, а президентът Си Дзинпин похвали казхастанския си колега за бързата и навременна реакция във времена на турбулентност. За сдържаност на всички, замесени в конфликта, приканиха САЩ и ЕС.

От Организацията по Договора за колективна сигурност отвърнаха на критиките за "интервенция".

"Основните задачи на колективните миротворчески сили са охрана на важни държавни и военни обекти, оказване на съдействие на силите на реда в Казахстан, стабилизиране на обстановката и връщането ѝ в рамките на закона", заяви прессекретарят на Организацията на Договора за колективна сигурност.

Разполагането на миротворческия контингент е временно и никой не се наема да каже колко точно ще продължи мисията в Казахстан. Докато казахстанците се опитваха да осмислят случилото се, властта втвърди тона. На 7 януари президентът Токаев обяви, че до голяма степен конституционният ред в страната е възстановен.

Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба без предупреждение

"Правоохранителните органи и армията получиха заповед от мен да стрелят без предупреждение. От чужбина се чуват призиви за провеждане на преговори между страните за мирно решаване на проблема - каква глупост! Какви преговори могат да се водят с престъпници, с убийци? Наложи ни се да се разправяме с въоръжени и подготвени бандити - както местни, така и чужди!", каза той.

От социален, протестът стана политически. Какво обаче искат хората - смяна на режима, демокрация, права?

"Важно е да кажем, че Назарбаев лично избра Токаев за свой наследник - което прави сегашния разрив толкова шокиращ. Не можем да имаме очаквания, че Токаев по някакъв начин иска да демократизира страната. Токаев се опитва да прокарва някакви реформи, за да се движи икономиката и да се подобряват социалните условия", обясни Бен Годуин.

През последните две години – за първи път от началото на 90-те години на миналия век, в Казахстан има ръст на бедността. Сериозно се увеличава и социалното неравенство. Пада покупателната способност. Всичко това се ускорява от ковид ситуацията.

За първи път значими протести в Казахстан има през 2011-а, след това през 2016 г. Тогава те са локални и бързо овладявани. Сега обаче се случва взривоопасна комбинация.

Освен млада, Казахстан е голяма и сложна държава. Като територия е 24 пъти по-голяма от България, с население 18 милиона. То обаче е изключително разнородно - със сложен етнически състав. Изисква се много сложен баланс, за да се удържи единството, казва Пламен Димитров.

Само допреди дни Казахстан беше смятан за остров на стабилността в региона. За надеждна дестинация за инвестиции – особено за нефт, газ, уран. А напоследък и за биткойни, обяснява Бен Годуин. Миналата година Казахстан е бил вторият в света център за добив на тази криптовалута след САЩ, сочат данните на Кеймбриджкия център за алтернативни финанси. Не е изключено и това да е сред причините за вихреното начало на годината в страната.

200 милиона долара – на толкова се оценяват щетите от безредиците в Казахстан. В столицата Нур Султан се сформират "народни дружини" - доброволци ще помагат на органите на реда в опазването на имуществото - обществено и лично, в случай на бунтове – подобни на тези в Алмати.

КПП-та в Алмати и Нур Султан, президентът Токаев разговаря с Путин

В местните медии се появи информация, че Нурсултан Назарбаев, заедно с дъщерите си, е напуснал Казахстан. Според статистика на министерството на вътрешните работи са убити десетки "въоръжени криминални лица" и служители на реда.

Арестуваните са над 4000. Тези данни обаче трудно могат да бъдат проверени заради честите сривове на интернет. Въпреки че президентът Токаев се ангажира да не блокира мрежата - ако тя се използва разумно, а не за измислици и подстрекателство. А дотогава:

"Антитерористичната операция продължава. Бунтовниците не са оставили оръжията. Продължават да извършват престъпления или да се подготвят за тях. Борбата с тях трябва да бъде доведена до край. Който не се предаде - ще бъде унищожен", заяви Касим-Жомарт Токаев.

За няколко часа една напреднала автокрация с безупречен властови преход, се превърна в една държава с неясно политическо и икономическо бъдеще. В настъпилия хаос стана ясно, че времето на фамилия Назарбаеви е безвъзвратно отминало, че Токаев сложи край на двувластието в страната, като отстрани онзи, който го назначи, но и полага всички усилия, което включва и помощ от Кремъл, за запазване на статуквото.

А дали това означава идване на власт на фамилията Токаеви - казахстанците предстои да разберат.

Вижте повече в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застудяването продължава и днес
Застудяването продължава и днес
Блестящ Димитър Митов помогна на Кеймбридж да отстрани Нюкасъл за ФА Къп
Блестящ Димитър Митов помогна на Кеймбридж да отстрани Нюкасъл за ФА Къп