НОВИНИ

Смартфоните ще диагностицират коронавирус

смартфоните диагностицират коронавирус
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:41, 05.12.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Любопитно

Видеокамерата на всеки смартфон вече ще може да прави диагностика за наличие на коронавирус. Това съобщава група учени от калифорнийските университети в Бъркли и Сан Франциско, подчертавайки, че разработеното от тях тестерно устройство е съвместимо с всички масово произвеждани джаджи.

Учените разказаха за тяхната разработка на страниците на научното списание "Cell".

„Разработихме тестер, който по същество е прост и елиминира нуждата от сложно и скъпо оборудване“, каза водещият автор и биоинженер в Калифорнийския университет Бъркли Даниел Флетчър.

„Нашето изобретение ще даде възможност на клиницистите бързо да направят анализ, като вземат редовна проба с тампон от назофаринкса, снимат го и го поднесат към чувствителния сензор на тестера."

Флетчър, в сътрудничество с вирусолога Мелани От от Института Гладстоун към Калифорнийския университет в Сан Франциско и нобеловия лауреат д-р Дженифър Дудна, е разработил подобен метод за бърза диагностика на ХИВ в почти домашна среда преди около две години. Началото на пандемията от коронавирус накарало учените да разработят нова джаджа, способна да открива нови вируси с помощта на оптични инструменти, включително SARS-CoV-2.

Тестът, чийто пълен цикъл отнема не повече от половин час, се основава на така наречената технология CRISPR-Cas, с която РНК (рибонуклеиновата киселина) се открива директно поради връзката й с ензима Cas13, заобикаляйки сложната технология за откриване с PCR, използвана в момента в повечето лаборатории в света.

Анализът не само ще определи наличието на вируса SARS-CoV-2, но и ще определи неговото количество.

"Като учени за нас е много важно да имаме представа за количеството на вируса в тялото на субекта", добавя От.

Тестерът представлява прозрачен корпус, в който се помещава флуоресцентен детектор, осветен от лазер. Върху него се поставя смартфона и започва процес на търсене на вируса. Изследователите планират да адаптират техниката към по-широко откриване не само на COVID-19, но и на други вируси.

"Опростяването на техниките за тестване ще позволи поставянето на детектори в аптеките, клиниките и болничните чакални", казва От. "Последното ни устройство не е част от самия телефон, а използва само неговата видеокамера, което прави тестването по-лесно и по-евтино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ вече ще може да преследва допинг нарушителите по целия свят
САЩ вече ще може да преследва допинг нарушителите по целия свят
Ето кога България ще изиграе решителната си квалификация за ЕвроБаскет 2022
Ето кога България ще изиграе решителната си квалификация за ЕвроБаскет 2022