НОВИНИ

Стартира модернизацията на жп линията София - Драгоман (обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
20:29, 20.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
стартира модернизацията линията софия драгоман снимки
Слушай новината

Първа копка на модернизацията на жп линията София - Драгоман в участъка Петърч - Драгоман направи вицепремиерът Атанас Пеканов. А в Пирот министрите на транспорта на България и Сърбия Христо Алексиев и Горан Весич обсъдиха проекти за трансгранична свързаност.

За две години и половина трябва да се изгради втора железопътна линия в участъка Драгоман - Петърч и да се модернизира 4 км жп мрежа. Стойността на проекта е 275 млн. лева, осигурени от Брюксел.

"Радвам се да бъда днес и тук, защото на терен мога да видя, и така трябва да видят всички български граждани, за какво отиват всички тези евросредства. Днес даваме началото, но аз искам да видя и изпълнението на този проект, успешното изпълнение, в срокове", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

А в Пирот министрите на транспорта на България и Сърбия Христо Алексиев и Горан Весич обсъдиха железопътната свързаност между двете страни, повишаване капацитета на жп инфраструктура за обслужване на повече товарни влакове и възможността за откриване на нов железопътен граничен пункт.

"Днес обсъдихме няколко проекти, които смятам, че са изключително важни и заедно ще лобираме пред ЕК, защото считаме, че са изключително важни. Едното е за проучване на нова жп връзка между България и Сърбия. Другото е изграждане на т.нар. сухи пристанища или интермодални терминали по протежение на двете страни на границата в България и Сърбия", каза Христо Алексиев - министър на транспорта.

"Договорихме създаване на съвместна група за работа по трансгранични проекти. Първата тема е нов жп път Видин - Зайчар, за който ще кандидатстваме за еврофинансиране. Разговаряхме и за отваряне на по-малък граничен жп пункт при Пирот през лятото, за да се разтовари основния", посочи Горан Весич - министър на строителството, транспорта и инфраструктурата.

Двамата министри наградиха екипите, участвали в отстраняването на последиците от аварията, при която товарна жп композиция дерайлира край Пирот и разля амоняк.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в климата: Ще продължат ли безснежните и топли зими?
Промените в климата: Ще продължат ли безснежните и топли зими?
Nexo постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ, компанията е готова да съдейства на комисията в НС (ОБЗОР)
Nexo постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ, компанията е готова да съдейства на комисията в НС (ОБЗОР)