НОВИНИ

Столтенберг: Няма непосредствена заплаха за членовете на НАТО

Изявлението му идва след изказването на Доналд Тръмп за Алианса и Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:35, 15.02.2024
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма непосредствена заплаха за Алианса - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори назаплахите от страна на бившия американски президент и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп, че ако съюзниците не отделят достатъчно пари за отбрана, той няма да ги защитава от Русия.

"Накарахме съюзниците ни да плащат техния дял от бюджета на НАТО от 400 млрд. долара. Защото те не плащаха. Казвах им - вижте, ако няма да плащате, няма да ви защитаваме. Окей?"

Именно тези думите на Доналд Тръмп предизвикаха вълна от реакции сред съюзниците от НАТО. Отчита се фактът, че това е част от предизборната му кампания, но все повече се задава въпросът питат какво ще стане с Алианса, ако Доналд Тръмп се върне като президент в Белия дом и какво ще бъде бъдещето на НАТО. Темата е актуална в контекста на бюджетите, които страните отделят за отбрана и дали европейските държави са спобсобни сами да се грижат за своята отбрана, а не да разчитат на Америка. Според Йенс Столтенберг напредъкът, който държавите съюзници от Пакта са постигнали през последните години, е исторически.

Междувременно стана ясно, че България е сред държавите, които от тази година ще отделят два процента от БВП за отбрана. На фона на войната в Украйна това се възприема като абсолютен минимум, а не крайна цел за съюзниците от Алианса.

"Ние сме над 2% с планирания бюджет за тази година със закона за бюджета и във всяка следваща година до 2032 година, в някои дори повече - през 2026 година, когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Но сме над 2% и сме част от тези 18 страни. Значителна част от този бюджет - около 1/3, е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници. Но много вече са на това ниво, много казаха, че са вече над 2,5% или се стремят към това. Други са над 3%, някои са над 4%", каза Тодор Тагарев - министър на отбраната.

Според Тагарев провокативните изказвания на Тръмп са предизборна кампания и в САЩ има солидни системи на взаимен контрол между властите. Въпреки това думите на Тръмп отекнаха силно в Брюксел.

Според Йенс Столтенберг подобни изявления могат да подкопаят общата сигурност на Алианса. Той увери, че няма непосредствена заплаха за Алианса, а посланието на НАТО към Москва остава същото: Пактът е готов да защити всеки един съюзник. Столтенберг приветства действията на Румъния, България и Турция в района на Черно море, които помагат на Украйна.

"Украинците имат големи способности да нападат руски кораби от черноморския флот. Те унищожиха много кораби, големи кораби, а тази седмица още един руски кораб беше потопен от много компетентните и способни украински сили. Приветствам това, че България, Румъния и Турция - три страни съюзници от НАТО с излаз на Черно море, работят заедно по разминирането и също - това беше споменато и на днешната среща - усилията на тези три страни дават възможност на Украйна да използва своите териториални води и тези големите победи на Украйна в битката срещу руския черноморски флот. Украйна успя да отвори голям морски търговски маршрут край бреговете на Румъния, България и Турция, който им позволми да изнасят значителни количества зърно и други продукти”.

НАТО обеща да продължи и помощта за Украйна. Част от съюзниците ще работят заедно, за да осигурят един милион дрона на Киев. 20 държави сформират коалиция за разминиране. Министрите се разбраха за създаването на съвместен тренировъчен център между НАТО и Украйна в Полша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U17 с трето равенство на турнира в Хърватия
България U17 с трето равенство на турнира в Хърватия
Галя Шатова се размина с бронз от европейското по вдигане на тежести в София
Галя Шатова се размина с бронз от европейското по вдигане на тежести в София