НОВИНИ

Търсят се финансови възможности за подпомагане на розопроизводителите

търсят финансови възможности подпомагане розопроизводителите
bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 28.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Розопроизводството е един от секторите, за които е имало индикации, че ще бъдат проблемни. Това заяви на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с розопроизводители и розопреработватели.

Той подчерта, че към момента в Министерството на земеделието, храните и горите няма никакви средства по схемите за плащания.

"Разполагаемите бюджети са изчерпани, те са похарчени по схемите de minimis, но ще търсим всякакви възможности, за да подпомогнем сектора", увери заместник-министър Гечев.

Той посочи, че тези продукти са скъпи, за това и попадат сред рисковите.

"По отношение на вноса на розово масло ще искаме вторичен контрол от НАП. Целта е да бъде изсветлен секторът", каза още Гечев.

Участниците в срещата бяха единодушни, че има наличие на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект.

Производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което поражда сериозни излишъци, а това от своя страна води до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Кризата от COVID-19 засегна сектора сериозно и българските розопроизводители изпитват затруднения с реализация на продукцията. Министерството на земеделието, храните и горите със загриженост следи ситуацията в бранша и търси оптимални възможни варианти за подпомагане на розопроизводителите. Целта е запазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това производство, стана ясно от думите на заместник-министър Явор Гечев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
EBU временно преустанови членството на беларуската обществена телевизия
EBU временно преустанови членството на беларуската обществена телевизия
Петима играчи удължиха договорите си с Локо София
Петима играчи удължиха договорите си с Локо София