Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тази учебна година над 10 000 деца и ученици са върнати в класните стаи

от БНТ
14:38, 06.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
учебна година 000 деца ученици върнати училище
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище тази учебна година от екипите, действащи по Механизма за обхват. Това показват данните от информационната система за неговото реализиране.

С 1480 повече деца и ученици са върнати в образователната система през тази учебна година, с което броят им е нараснал на 10180. В началото на учебната 2021/2022 г. те са били 8700. С 1324 повече са новообхванатите, които никога не са били записани до сега в детска градина или училище, така общият им брой става 7270, като през миналата година те са били 5946.

Общият дял на необхванатите в образователната система намалява на 5,28%, като в началото на миналата учебна година е бил 5,44%.

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от образователната система е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството (31.90%). Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от училище.

Механизмът за обхват включва съвместна работа между експерти от три министерства – на образованието и науката, на вътрешните работи и на труда и социалната политика, заедно с представители на местната власт.

Още преди началото на учебната година служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов обяви дейностите по Механизма за обхват сред основните приоритети на ведомството. По думите му трябва да се полагат всички грижи и усилия, за да могат повече деца да бъдат включени в образователната система. Затова и дейностите по Механизма се оптимизират. Едно от подобренията е, че регионалните управления на образованието вече имат по-добра връзка с ГРАО и МВР и могат по-ефективно да осъществяват дейността си по откриване на необхванатите от образователната система деца и ученици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БФ по баскетбол се включи в иновативен проект на ФИБА за дигитализация и комуникация
БФ по баскетбол се включи в иновативен проект на ФИБА за дигитализация и комуникация
Старши-треньорът на Ботев Пд Желко Копич бе отстранен от поста си
Старши-треньорът на Ботев Пд Желко Копич бе отстранен от поста си