НОВИНИ

След 2 години банята в "Овча купел" ще отвори врати за посетители

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 03.12.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални

Проект, предвиждащ реставрацията на банята в "Овча купел", е все по-близо до осъществяване, след като стана ясно, че е преминал през още една инстанция.

В същото време обаче, заложената в него промяна на предназначението на зданието се посреща нееднозначно от жителите на София. Причината е, че след възстановяването, сградата ще се превърне в център за изследване на свойствата на минералната вода.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни в "Денят започва" по БНТ, че софиянци и гостите на града ще могат да се възползват от лечебните свойства на минералната вода. Целта е едновременно да може да се използва банята като спа център, но да функционира и центърът за изследване на водата.

"Нека няма никакви съмнения, че намеренията са били за възстановяване и използване на минералната вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени", увери Чобанов.

Той обясни, че в "Овча купел" са на лице всички предпоставки за реставрация изцяло в оригинален вид и за възстановяване на оригиналните функции.

"Както показа успешния ни опит в Банкя, това са бавни процеси на консервация, на възстановяване. Убеден съм след около 2 години първите посетители ще могат да се възползват от услугите на комплекса", смята зам.-кметът.

Очаква се разходите по възстановяването да бъдат съществени, добави той.

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания
Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания
Как да се предпазим от киберизмами в пандемията
Как да се предпазим от киберизмами в пандемията