НОВИНИ

Трайчо Трайков: Подкрепям Лозан Панов на президентските избори

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 10.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Убеден съм, че след изборите този път, за разлика от предишните два, ще бъде направен честен опит да бъде съставено правителство", каза кметът на община "Средец" Трайчо Трайков в студиото на "Говори сега". Той заяви подкрепата си за Лозан Панов на президентските избори.

"Аз мисля, че проф. Герджиков, ако трябва с пистолет в слепоочието да го класифицирам като ляв или десен, бих го сложил в дясната кутийка", коментира той.

Според Трайков отвореният пазар на енергийните борси е реален, но резултатите не са добри.

"Не всички играчи, търговци, регулатори и държави, които определят правилата, направиха всичко по оптималния начин. Това е състоянието на пазара. То е такова заради комбинация от фактори - не всички са независими", обясни Трайков.

Трайков заяви, че е причинен ръст на цените във всички суровини и активи. Икономическият ръст в Азия е пренасочил танкерите с втечнен газ натам, а не към европейските терминали. Според него и "Газпром" е ударила рамо, ограничавайки количеството изпомпана газ през лятото.

"В ситуация, в която пари има, дефицити има, търсят се горива и те по някакъв начин намаляват, е естествено да има скок. Ръстът на цените не е заради възобновяемите енергийни източници, а защото е скъпа газта", каза Трайков.

Този ръст в цените на горивата няма общо с цените на емисиите, защото в моменти, в които има недостиг от другите източници, газовите генератори се явяват като най-гъвкавия такъв, допълни Трайков. Съответно всички останали се равняват по газовата цена.

По думите му трябва да се намерят европейски средства, които да се инвестират в нови технологии, а възобновяемата енергия е най-евтината и ще продължава да бъде така.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботас триумфира в Турция, Верстапен отново поведе в класирането
Ботас триумфира в Турция, Верстапен отново поведе в класирането
Кирил Петков ще приеме решението на КС по казуса с гражданството
Кирил Петков ще приеме решението на КС по казуса с гражданството