НОВИНИ

Убийство в Еквадор: Застрелян е кандидат за президент

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:43, 10.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Кандидат за президент на Еквадор беше убит по време на предизборна проява. Фернандо Вилявисенсио е застрелян в края на митинг в столицата Кито. Шестима души са задържани в рамките на разследването. Хладнокръвното убийство предизвика вълна от възмущение. Президентът Гилермо Ласо се зарече деянието да не остане ненаказано и обяви 60-дневно извънредно положение.

"Те причиниха твърде много болка на страната през последните две десетилетия. Реки от сребро и богатства отидоха в джобовете на престъпници. Получаваме възможност да се изправим срещу мафията. Битката за демокрация плащаме с живота си".

Това са последните думи на Фернандо Вилявисенсио пред негови привърженици в еквадорската столица. Няколко минути по-късно той напуска залата и е прострелян смъртоносно.

Патрисия Вилявисенсио, сестра: "Бях зад брат ми, когато последва дъжд от куршуми".

Гало Валенсиа, чичо на Фернандо Вилявисенсио: "Преживяхме филм на ужасите. Произведени са 30 - 40 изстрела от автоматично оръжие. Но къде беше полицията, при положение, че се знаеше, че има заплахи срещу Фернандо".

Заподозреният стрелец е починал от раните си, получени при последвалата престрелка със силите за сигурност. При нея са ранени девет души, включително двама полицаи.

"Дойдох в клиниката, за да помагам на ранените пациенти. Когато влязох в спешното отделение видях Фернандо - беше без жизнени функции", заяви д-р Карлос Фигероа, приятел.

Сондажите отреждаха втора позиция за 59-годишния центрист, журналист по професия, бивш синдикалист и депутат. И отявлен критик на предишния президент Рафаел Кореа - заради което е осъден на 18 месеца затвор. Фернандо Вилявисенсио е един от осемте кандидати на президентските избори в Еквадор, насрочени за 20 август. Предизборната му кампания е изградена около борбата с корупцията и укриването на данъци. Непосредствено преди убийството, е подал сигнал до главната прокуратура, свързан с нефтения бизнес.

През последните години Еквадор е изправен пред вълна от насилие заради борбата между престъпни групи, които искат да установят контрол над канали за трафик на наркотици. През тази година други двама политици загубиха живота си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джакарта е най-замърсеният град в света
Джакарта е най-замърсеният град в света
Русия свали два военни дрона, летящи към Москва
Русия свали два военни дрона, летящи към Москва