НОВИНИ

Украински деца участваха в благотворителен концерт на Софийската филхармония

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:38, 21.03.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер музикантите от Софийската филхармония свириха с талантливи украински деца, избягали от войната. Интересно е не само как се чувстват те у нас, но и как виждат света след като са видели бомбите в родния си град.

Вече половин месец 10-годишната Вера е в България. Бяга от войната заедно със семейството си. Днес в молитвите си е там, където грохотът от бомбите заглушава песните. В музиката търси и намира спасение от ужаса, който е преживяла в Украйна.

"Това е молитва към Бог - да защити Украйна и украинския народ. Искам да кажа на хората там да не се притесняват. Бог ще чуе молитвите им", казва Вера.

Със стихове на Тарас Шевченко Никита отправя послание към всички украинци. Живее в България от септември, но всичките му роднини са в Украйна.

"За мен ми е много важно да предавам емоциите, които аз изпитвам, моята любов към родина", споделя Никита.

Вярва, че както поезията ни пренася в един по-красив свят, така и концертът ще помогне на хората да забравят поне за малко преживения ужас.

"Посланието е воля на моята родина към свободата и украинци са мирен народ и те искат само да бъдат свободни."

Идеята за концерта идва спонтанно, от квартет "Bella voce". Решават да помогнат на бежанците - с това, което могат да правят най-добре - с музика.

"За нас музиката е спасение. Това е нашата работа. Трябва да си съберем мозъците, защото е много емоционален този концерт. С всеки изминал ден нещата не стават по-добре, стават по-зле", обясни Росица Павлова-Инджева, квартет "Bella voce".

А на сцената всички са по-обединени от всякога. Заради благотворителния концерт и каузата, която стои зад него - да има усмивки и спокойствие за украинските бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев определи думите на Дафовска като "неверни"
Радостин Василев определи думите на Дафовска като "неверни"
МАЕ призова да се намали световното потребление на петрол
МАЕ призова да се намали световното потребление на петрол