НОВИНИ

Уникален документ за годишнината от смъртта на Дякона откриха в Държавния архив на Русе

уникален документ годишнината смъртта дякона откриха държавния архив русе
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 17.02.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 120 години русенци организират общоградско възпоменание за 29-ата годишнина от смъртта на Васил Левски.

От 1902 година е първият документ, който удостоверява официално събитие по повод годишнина от смъртта на Васил Левски в крайдунавския град.

Русенското гимнастическо плувно дружество „Юнак“ организира общоградското възпоменание в току-що откритото Доходно здание.

Документът е открит в Държавния архив на Русе от историка д-р Веселина Антонова. И според нея показва голямата почит към неговата личност и дейността му.

В своето изследване „Неизвестни документи от живота на Левски“ тя доказва, че Апостолът при организирането на революционна мрежа в страната поне десетина пъти е посещавал града на път за Румъния и е отсядал тук у различни русенци, някои от тях, които с години остават неизвестни като негови поддръжници.

Д-р Антонова е открила в архива и програма за честване на 30-ата годишнина от гибелта му. Това събитие е свързано и със събиране на пари за построяването на паметник на Васил Левски в Карлово - организирано е светско тържество в парка с програма и издигане на балон.

Русенци са били много активни и в кампанията, организирана веднага след Освобождението за построяването на паметник на Апостола в София. Тогава именно от русенската община е събрана най-голямата сума.

Текст: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър приключи участието си в Шампионска лига с нова победа над Рьозеларе
Хебър приключи участието си в Шампионска лига с нова победа над Рьозеларе
Левски се върна на победния път след успех над Ямбол
Левски се върна на победния път след успех над Ямбол