НОВИНИ

Успяват ли да намерят работа у нас бежанците от Украйна?

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 25.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на войната регистрираните украински граждани с временна закрила в България са 176 449. Повечето - жени и деца. А колко са в момента? По данни от Агенцията за бежанците сега са 53 648. Част от тях вече се реализират на пазара на труда у нас, за други това се оказва трудна задача. Статистика на Агенцията по заетостта показва, че предпочитат големите градове - Пловдив, София, Бургас, Варна и Благоевград.

Олга бяга от войната заедно с дъщеря си още в самото начало, след като домът им в Бахмут е разрушен.

"Радвам се, че ни приеха тук, където небето над главите ни е чисто и е безопасно за детето ми", споделя Олга.

Все още обаче не може да си намери работа. По професия е счетоводител, но нито знае български, нито може да представи дипломата си.

"Всичките ми документи изгоряха. Те бяха в къщата ми, в района на войната, но всичко изгоря. Сега имаме пари от спестяванията ми, които съм събирала. Съпругът ми, който е в Украйна, също се опитва да печели пари, за да подкрепя финансово мен и дъщеря ми", допълни Олга.

Съименничката й идва от Константиновка, също преди две години. Макар да не работи по специалността си, успява да се установи като помощник-готвач в кухня.

"Работила съм в Украйна като икономист и финансист. За съжаление не успях да си намеря работа в тази сфера. Трудностите идват от това, че не зная добре езика, а засега имам проблем с научаването му. Без да мога да говоря и разбирам не искат да ме наемат. Аз по принцип обичам да готвя и затова тази работа сега ми харесва", допълва Олга.

Хотелиерството и ресторантьорството, туризмът и търговията на едро и дребно са най-предпочитаните сфери от украинците. От 2022 до началото на 2024 г. регистрирани в бюрата по труда са около 6000 украински бежанци, от които 5400 са започнали работа, благодарение на Агенцията по заетостта. Една от програмите е проект "Солидарност".

"Различното при нея от обичайните програми, които изпълняваме, е, че се предоставяше интеграционна добавка за бежанците в размер на 356 лева - в рамките на 3 месеца всяко едно лице можеше да се възползва от нея, което е започнало работа по програмата, за да може да се адаптира по-лесно, за да си плаща режийните и наема за жилището", заяви Гергана Тодорова, началник отдел в Агенция по заетостта.

Мобилни екипи, изнесени бюра по труда, възможност за помощ от ментори помагаха на украинските бежанци при реализацията им. В момента украинските граждани, получили статут на временна закрила, вече са с равни права на пазара на труда.

Автори: Цанка Николова и Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден десети трофей за Ливърпул в турнира за Купата на лигата в Англия
Рекорден десети трофей за Ливърпул в турнира за Купата на лигата в Англия
Протест в Цалапица: Искат екстрадиция на заподозрения за убийството на Димитър
Протест в Цалапица: Искат екстрадиция на заподозрения за убийството на Димитър