НОВИНИ

В подкрепа на жертвите на насилие: Кризисните центрове у нас са недостатъчни

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:52, 12.12.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

До дни нов кризисен център за помощ на жени - жертви на насилие, отваря врати у нас. Той ще бъде едва вторият в София, но това е малка крачка на фона на недостатъчния брой центрове у нас, смятат от неправителствения сектор. Няма и официална статистика, тъй като част от пострадалите се страхуват да подават сигнали. Организации, ангажирани с проблема, настояват и за спешни законодателни промени.

Тя е една от смелите жени, които са надскочили страха и болката. Тя е от жертвите на насилие, които са се осмелили да сложат край.

"Лека-полека започва да зараства тази рана. Въпросът е, че психическите травми нанесени са много по-трудно преодолими. Чувстваш се като неуспял, като провалил се", разказва Красимира Иванова.

На жените с нейната съдба, които мълчат от страх, от срам, дори и от любов, казва да потърсят помощ.

"Много жени, например, които мълчат, свършват в куфар или по някакъв друг печален начин", посочва Красимира Иванова.

"В кризисния център една жертва може да постъпи по всяко време на денонощието след инцидент на домашно насилие, да дойде сама с такси, пешком, с каквото има, след което на другия ден тя получава психологическа, социална подкрепа и както казах правно представителство - юрист, който да се захване с незабавна защита по закона за защита от домашно насилие", каза Катя Кръстанова, фондация "Асоциация Анимус".

Национална линия за пострадали от насилие: 0800 1 86 76

Много пострадали жени обаче остават извън тези центрове, които у нас са едва 13.

"Има европейски стандарт, който казва, че на всеки 10 000 човека, трябва да има едно легло за жертва, пострадала от домашно насилие. Това означава в България поне да има 28 кризисни центъра. Но, виждате, ние сме 15 кризисни центъра назад от европейския стандарт", заяви Надежда Дерменджиева, Български фонд за жените.

Според неправителствения сектор час по-скоро трябва да има законодателни промени. Организациите настояват за по-навременна и адекватна защита за пострадалите от насилие, но и за по-тежки наказания за извършителите.

"Като няма статистика на пръв поглед изглежда, че няма проблем. А истината е, че има проблем - 22 жени са умрели от ръцете си на своя любим човек през изминалата година. Това е статистика, която знаем от медиите. Това не е официалната статистика, те могат да бъдат много повече", коментира Илиана Балабанова, председател на българска платформа към "Европейско женско лоби".

И докато случаите на насилие остават зад стените на дома, а жертвите мълчат, водени от страха, насилниците ще продължават да се чувстват над закона и с развързани ръце.

Репортери: Цанка Николова, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА нанесе шеста поредна загуба на Черно море в баскетболното първенство
ЦСКА нанесе шеста поредна загуба на Черно море в баскетболното първенство
Балкан и Спартак Плевен все пак ще играят в "Арена Ботевград"
Балкан и Спартак Плевен все пак ще играят в "Арена Ботевград"