НОВИНИ

Политическите реакции след обявяването на проектокабинета на Габровски

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:24, 12.12.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма промяна в позициите на политическите партии днес след обявяването на проектосъстава на кабинета на проф. Габровски.

От втората по големина политическа партия "Продължаваме Промяната" твърдо потвърдиха днес позицията си, че проектокабинетът на проф. Габровски ще получи от тях 53 гласа "против", с основния мотив, че независимо от състава му, това си остава кабинет с мандата на ГЕРБ.

"Това, което ни прави впечатление като гледаме проектосъстава е, че има доста кадри, които са свързани и са бивши министри от тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ и което правителство впрочем, когато дойде на власт нарече най-лошото правителство, управлявало България и със сигурност трябва да бъде демонтирано. А сега цели двама министри от онова правителство са включени като вицепремиери в настоящия кабинет. Също така ни прави впечатление, че има двама министри, които са били от служебно правителство на Румен Радев", заяви Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

Тези факти потвърждавали отдавнашна теза на "Продължаваме Промяната":

"Доказателство за този синхрон е между Румен Радев от една страна и ГЕРБ от друга", добави Минчев.

Президентът издаде указ, в който предлага на НС да избере кандидат-премиера Николай Габровски

В "Продължаваме Промяната" все още не са решили дали при неуспех на кабинет с първия мандат, с втория ще предложат кабинет на малцинството или ще върнат мандата неизпълнен.

От ДПС не коментираха темата и отново обясниха, че решението на Движението дали ще подкрепят или не кабинета на проф. Габровски ще бъде взето на заседанието на Централното оперативно бюро на партията утре.

Позиция "против" кабинет с мандата на ГЕРБ потвърдиха отново и от "Възраждане".

"Ние имаме категорична позиция от ПП "Възраждане", тъй като ние имаме непреодолими външно и вътрешно политически разминавания с ГЕРБ-СДС. Ние няма как да подкрепим правителство с техния мандат без значение кои са имената, предложени за министър-председател и за министри", обясни Коста Стоянов - депутат от ПП "Възраждане".

В Русе Иван Иванов от БСП за България прозря опит за търсене на толеранс от страна на левицата във факта, че в проектокабинета на проф. Габровски фигурират имената на Меглена Плугчиева и Мартин Захариев, тя бивш министър, а той бивш депутат от гражданската квота на БСП. Иванов обаче подчерта, че и двамата не са търсили контакт с левицата до момента и потвърди многократно заявената вече позиция на БСП.

"Ние поддържаме нашата теза, че този кабинет от нас няма как да бъде подкрепен. Предстои да видим как ще се развият събитията с втория мандат и с третия мандат, който ще бъде връчен", каза Иван Иванов.

Вижте кои са предложените министри в кабинета "Габровски"

От "Демократична България" днес отказаха коментар пред медиите, но до момента твърдата им позиция винаги е била, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ.

В писмена позиция от "Български възход" потвърдиха мнението си, че на страната е необходимо правителство и ще направят каквото зависи от тях, за да има такова, но при предварително ясни условия и правила. Ще обсъдят предложения от проф. Габровски състав на Министерския съвет на заседание на парламентарната група, както и на коалиционен съвет и след това ще вземат решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семерджиев и Любенов остават в ареста - близките на загиналите в катастрофите настояват за справедливост
Семерджиев и Любенов остават в ареста - близките на загиналите в катастрофите настояват за справедливост
БНТ излъчва световното първенство по плуване в 25-метров басейн
БНТ излъчва световното първенство по плуване в 25-метров басейн