НОВИНИ

Семерджиев и Любенов остават в ареста - близките на загиналите в катастрофите настояват за справедливост

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:31, 12.12.2022
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Делото срещу Георги Семерджиев, който в жестока катастрофа уби две момичета на бул. "Черни връх" в началото на юли, тръгва по същество. Сред първите призовани свидетели е Симона Радева, полицайката, която помогнала на Семерджиев да се укрие.

Димитър Любенов, виновник за друга катастрофа на Околовръстното шосе, при която загина французин, остава в ареста. На този фон родители и роднини на деца и млади хора загинали в катастрофи се срещнаха с главния прокурор в търсене на справедливост.

Делото срещу Георги Семерджиев започва по същество

На 19 декември ще бъдат разпитани първите призовани свидетели по делото срещу Георги Семерджиев. За тази дата е призована и Симона Радева, която към момента на катастрофата е полицайка в столичното Първо районно и според разследващите е помогнала на Семерджиев да напусне мястото на инцидента и да се прибере в дома си. Съдът отхвърли тезата на защитата, че по време на разследването са допуснати съществени нарушения, а в обвинителния акт има непълноти.

"Това по отношение на ПТП-то и обосноваването на особено тежкия случай, липсват каквито и да е обосновка вътре, в обвинителния акт на такъв особено тежък случай", каза адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов.

При първия си разпит като обвиняем, Георги Семерджиев твърдял през разследващите, че бил отвлечен. След това се възползвал от правото си да не дава обяснения. Пред адвоката си пък казал, че няма спомени от катастрофата.

"За конкретния инцидент около 20 секунди от инцидента няма никакви възприятия", обясни Христов.

Съдът прие в рамките на делото да разгледа и искове за обезщетения за общо 1 млн. 250 хиляди лева. Те са от родителите и братята на Хариет Стефанович - едно от загиналите момичета. Майка ѝ заяви, че ще присъства на всяко едно заседание и вярва в справедливостта.

"Исках да го видя. Мисля, че е безчувствен. Аз съм силно вярващ човек и смятам, че ще има възмездие за него", каза майката Диана Стефанович.

Димитър Любенов, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе", остава в ареста

Друг състав на Софийския градски съд отказа да пусне на свобода Димитър Любенов, който с мощния се автомобил уби французин в катастрофа на Околовръстното в края на септември. Според съдия Тони Гетов, фактът че Семерджиев е карал с повече от два пъти по-висока от разрешената скорост е достатъчен, за да се смята, че той е особено опасен. Като допълнителни мотиви съдията отбеляза липсата на спирачен път, както и че Любенов е седнал зад волана след употреба на алкохол и кокаин. Любенов заяви, че това се е случило поради стечение на обстоятелствата и съжалява.

"Защото съм добър човек, затова. Защото никога друг път не съм карал употребил алкохол", каза Димитър Любенов.

Съдът отхвърли и тезата на защита, че разследването се бави.

"В момента се очаква комплексната експертиза, както и предстои разпит на пострадалата френска гражданка, която разбрахме, че вече е в по-добро състояние във Франция", обясни Александър Лозанов, прокурор в СГП.

Протест в Етрополе с искане за справедливост на присъдите за смърт на пътя

Родители и роднини на деца и млади хора загинали в катастрофи се срещнаха с главния прокурор. Причина е решението на Апелативния съд във Велико Търново, който намали на 4 години затвор наказанието на Александър Ковачев, който преди две години със 110 км/ч. при разрешени 50 удря челно друг автомобил и убива три млади момчета, а други две ранява тежко. Според съда Ковачев е направил това поради небрежност и отлагат непрекъснато.

"Убиецът на моя син спира по средата на пътното платно, без всякакви аварийни светлини със загасен двигател, за лов за таралежи. И този човек е с трети клас образование, нито му е отнета книжата, нито беше задържан. Продължава да си кара", разказа майката на убит при катастрофа младеж.

"Казах, че им се извинявам от името на българската държава, защото българската прокуратура е част от българската държава. Извинявам се за това, че българската държава не е осигурила необходимата сигурност и защита на тези хора. И не само на тях, а и на много други пострадали. Уверих ги, а уверявам и хората, българските граждани, че българската прокуратура и аз ще направим всичко възможно, за да има справедливост, заяви Иван Гешев.

Родителите недоумяват как един съд чете доказателствата по този начин, а друг казва, че когато скоростта е над два пъти по-висока от разрешената, то обвиняемият е особено опасен и изразяват съмнения в мотивите за проявената снизходителност. Настояват за законови промени, които да гарантират по-строги наказания и заявиха, че всеки месец ще протестират заедно и ще затварят основни пътища в различни части на страната.

По темата работиха: Иво Никодимов, Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корупционният скандал в ЕП: Урсула фон дер Лайен иска етичен орган да следи евроинституциите
Корупционният скандал в ЕП: Урсула фон дер Лайен иска етичен орган да следи евроинституциите
Политическите реакции след обявяването на проектокабинета на Габровски
Политическите реакции след обявяването на проектокабинета на Габровски