НОВИНИ

Външният министър: Имаме шанс за членство в Шенген през ноември

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 19.08.2022
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовката по отношение на вота в чужбина - подготовката тече постоянно, дори извън предизборните кампании. Това коментира в "Денят започва" Николай Милков, служебен министър на външните работи.

"Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори", посочи министър Милков.

ВОТЪТ В ЧУЖБИНА

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври.

"Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори", каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

"От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства - в Москва и в Санкт Петербург", допълни Николай Милков.

Каза, че в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ

Към момента не се обмислят ходове за отзоваване на руски дипломати. При положение, че постъпят сигнали от службите, мерки не може да не бъдат предприемани, заяви Милков.

Отчете, че отношенията между България и Русия в момента се развиват в много тясна рамка, която е определена от обективните обстоятелства, че Русия води една агресивна война в Украйна и от факта, че се придържаме към международното право и членуваме в ЕС и НАТО. От рамката ние не можем и няма да излезем, каза още външният министър.

ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Николай Милков заяви, че МВнР ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Северна Македония коментира, че имаме шанс да разрешим проблеми, които от десетилетия са съществували, но не са били третирани сериозно.

"Сега имаме механизъм за тяхното решаване. Става дума за т.нар. френско предложение. Пред нас има широко поле за продължаване на работата и за изчистване на всички спорни въпроси", коментира Милков.

Външният министър каза още, че има изгледи за подобрение на отношенията със Северна Македония.

"Безпокойство там буди поведението на опозицията, които използват за различни цели тези вътрешни нагласи на част от населението. Очевидно има сили, които оказват съпротива. Издигат една фалшива дилема, според мен - европейското членство или идентичността на Република Северна Македония".

Николай Милков заяви, че европейското минало е свързано с отхвърлянето на редица пропагандни клишета и всяка една страна, преди да влезе в ЕС, трябва да се раздели с част от фалшивите парадигми, с които е третиран историческият процес.

ЧЛЕНСТВОТО В ШЕНГЕН

"Въпросът е бих казал в много важна, критична фаза. Резултат от всеобщото разбиране на държавите членки е, че е нужна реформа на Шенген, включително и към разширяване", каза Милков. Той отчете, че вижда шанс за членството ни в общността, заедно с Хърватия и Румъния. Страната ни ще направи презентация през септември и ако всичко премине успешно по време на тази проверка, имаме шанс през месец ноември да бъдат взети политически решения за разширяване.

ОИСР

Не бих го нарекъл клуб на богатите, това е клуб на държавите, които прилагат добрите политики. Идеята е дали ние ще прилагаме по-добри политики в бъдеще, въпрос за модернизацията на България и може би най-интеграционно усилие след членството ни в ЕС и НАТО. То касае всички сфери на обществения живот, коментира Милков.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Цеков: ПП има увереност, че може да завоюва първо място дори като самостоятелна партия
Андрей Цеков: ПП има увереност, че може да завоюва първо място дори като самостоятелна партия
Феликс Оже-Алиасим и Борна Чорич продължават в Синсинати
Феликс Оже-Алиасим и Борна Чорич продължават в Синсинати