НОВИНИ

Велизар Шаламанов: Важен интерес за руската политика на Балканите е слаба България

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 24.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Русия цели да постигне разноговорене и да открои, че има трудности в консолидиране на позицията на България. И по този начин да упражни политически натиск върху България. Важен интерес за руската политика на Балканите е слаба България. Така бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира в "Денят започва" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

„Москва преследва поне три цели. Международната общност настоява Москва да се изтегли от окупираните територии в Молдова, Грузия и Украйна и с тези ултиматуми се стреми да замаже този проблем и да създаде друг проблем, в който да има инициативата. На второ място целта е да създаде разединение в страните от Вашингтонския договор в ЕС и след дипломатическите стъпки е преценено, че най-уязвима е България. Особено поставена в пакет с Румъния, тъй като в Румъния има много сили на НАТО. България практически няма структури на Алианса поради нашата политика, но този ултиматум определено създава напрежение у нас“.

Според Шаламанов провокациите ще продължат и ще бъдат фокусирани върху страната ни, тъй като се е откроила като слаб елемент в Алианса.

„Всички действия от страна на НАТО са отговор на окупирането, свръхмилитаризацията на Крим и развръщане на нови системи, които целят възпиране на свободата на движение на военни подразделения на територията на страни от НАТО. Така че какво повече може да направи Русия ми е трудно да определя. Те имат доста голяма концентрация на въоръжени сили. По-нататъшна военна конфронтация няма да доведе до резултат. По-важно е това, което Съединените щати и НАТО ще отговорят на Русия с план за деескалация. И този план ще промени ситуацията“, обясни Шаламанов.

Рисковете за България от напрежението в Украйна, по думите му, са преди всичко икономически. Такова напрежение ще доведе до проблеми в икономическите операции в региона. Друг риск според него е, че не можем да разчитаме на руския военно-промишлен комплекс да поддържа бойната готовност и способностите на българската армия като част от НАТО.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: В София 68% от интензивните ковид легла са заети
Проф. Кантарджиев: В София 68% от интензивните ковид легла са заети
Вечерен час за непълнолетните в Благоевград
Вечерен час за непълнолетните в Благоевград