Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вигенин: В ръководството на БСП няма политика, която целенасочено да руши отношенията с президента

от БНТ
08:21, 24.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Отказът на 50-ия конгрес на БСП да констатира оставката на лидера на партията Корнелия Нинова е проява на мъдрост и опит да се стабилизира социалистическата партия, за да може да се занимава активно с управлението на страната.

Това заяви в "Денят започва" заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин, който е и заместник-председател на парламента. Според него е редно структурите на партията да се съсредоточат в изработването на политики по региони вместо да хабят енергия в организация на поредния вътрешнопартиен избор.

Вигенин призова всички членове на така наречената "вътрешна опозиция" в БСП да бъдат по-конструктивни и да работят по идеите и предложенията си, защото на никого не е отказана подкрепа за конкретни работещи инициативи.

Съвпадението на датата на провеждане на конгреса с церемонията по встъпване в длъжност за втория мандат на държавния глава Вигенин определи като случайно.

По думите му в ръководството на БСП няма политика, която целенасочено да руши отношенията с президентската институция - още повече сега, когато социалистите са в управлението и отношенията с президента са в посока на осъществяване на промяната.

Според Кристиан Вигенин да се търсят опити за противопоставяне не е сериозно. Може да има различия, но ако са конструктивни, това работи в подкрепа на цялостния подход на управление.

"Ще е фалшиво, ако през цялото време очакваме добър тон между институциите", каза зам.-председателят на БСП.

Той изтъкна, че макар и с по-малко депутати, БСП има много по-голямо влияние в управлението от периода, в който беше с много народни представители, но в опозиция.

По думите на Вигенин проектът за Бюджет 2022 е потвърждение, че има лява партия в управлението. Той оцени план-сметката като най-социалния бюджет от години насам и изтъкна, че ако БСП не беше в управлението, проектобюджетът нямаше да изглежда по този начин.

Участието на лидера на партията Корнелия Нинова в правителството е знак, че социалистите искат сегашното управление да успее. Според него чрез ангажиране на лидера на партията в изпълнителната власт БСП е в състояние да постигне повече.

По повод ултиматума на Москва, НАТО да се изтегли от страната ни, заместник-председателят на парламента заяви, че България е суверенна държава. Решенията се вземат тук и ние не приемаме някой, някъде да обсъжда какви мерки за сигурност би предприела България в една или друга ситуация.

След руския ултиматум към НАТО за България - Кристиан Вигенин и Велизар Шаламанов пред БНТ

Кристиан Вигенин призова да не се преекспонира темата и посочи, че все още няма официална позиция на Министерския съвет, а само отделни изказвания.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вечерен час за непълнолетните в Благоевград
Вечерен час за непълнолетните в Благоевград
Благой Тодев продава медала си за благотворителна кауза
Благой Тодев продава медала си за благотворителна кауза