НОВИНИ

Вигенин: В ръководството на БСП няма политика, която целенасочено да руши отношенията с президента

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 24.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Отказът на 50-ия конгрес на БСП да констатира оставката на лидера на партията Корнелия Нинова е проява на мъдрост и опит да се стабилизира социалистическата партия, за да може да се занимава активно с управлението на страната.

Това заяви в "Денят започва" заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин, който е и заместник-председател на парламента. Според него е редно структурите на партията да се съсредоточат в изработването на политики по региони вместо да хабят енергия в организация на поредния вътрешнопартиен избор.

Вигенин призова всички членове на така наречената "вътрешна опозиция" в БСП да бъдат по-конструктивни и да работят по идеите и предложенията си, защото на никого не е отказана подкрепа за конкретни работещи инициативи.

Съвпадението на датата на провеждане на конгреса с церемонията по встъпване в длъжност за втория мандат на държавния глава Вигенин определи като случайно.

По думите му в ръководството на БСП няма политика, която целенасочено да руши отношенията с президентската институция - още повече сега, когато социалистите са в управлението и отношенията с президента са в посока на осъществяване на промяната.

Според Кристиан Вигенин да се търсят опити за противопоставяне не е сериозно. Може да има различия, но ако са конструктивни, това работи в подкрепа на цялостния подход на управление.

"Ще е фалшиво, ако през цялото време очакваме добър тон между институциите", каза зам.-председателят на БСП.

Той изтъкна, че макар и с по-малко депутати, БСП има много по-голямо влияние в управлението от периода, в който беше с много народни представители, но в опозиция.

По думите на Вигенин проектът за Бюджет 2022 е потвърждение, че има лява партия в управлението. Той оцени план-сметката като най-социалния бюджет от години насам и изтъкна, че ако БСП не беше в управлението, проектобюджетът нямаше да изглежда по този начин.

Участието на лидера на партията Корнелия Нинова в правителството е знак, че социалистите искат сегашното управление да успее. Според него чрез ангажиране на лидера на партията в изпълнителната власт БСП е в състояние да постигне повече.

По повод ултиматума на Москва, НАТО да се изтегли от страната ни, заместник-председателят на парламента заяви, че България е суверенна държава. Решенията се вземат тук и ние не приемаме някой, някъде да обсъжда какви мерки за сигурност би предприела България в една или друга ситуация.

След руския ултиматум към НАТО за България - Кристиан Вигенин и Велизар Шаламанов пред БНТ

Кристиан Вигенин призова да не се преекспонира темата и посочи, че все още няма официална позиция на Министерския съвет, а само отделни изказвания.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечерен час за непълнолетните в Благоевград
Вечерен час за непълнолетните в Благоевград
Благой Тодев продава медала си за благотворителна кауза
Благой Тодев продава медала си за благотворителна кауза