НОВИНИ

Вижте как изглежда тренировъчния център за обучение на екипите за спешна помощ по въздух

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:16, 13.05.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

В понеделник започва обучението на първите 50 лекари и медицински специалисти за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. То ще се провежда в базата за обучение на ВМА. Кандидатствали са лекари и медицински специалисти от цялата страна. Дни преди началото на обучението единствено екип на БНТ посети тренировъчния център.

Физически и медицински прегледи при различни специалисти - 8 за мъжете и 9 за жените. А след тях - кандидатите вече са стъпка напред към това да помагат и да спасяват живот по въздух.

"За мен това е едно поредно предизвикателство, към което се отправям и надявам се да е за добро", каза Бояна Бояджиева, кандидат за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

Преди да стъпи на борда всеки, решил да се предизвика, трябва да е сигурен, че е взел със себе си достатъчно смелост и чувство за самосъхранение. Защото за да помогнеш адекватно на пациента във въздуха трябва да опазиш първо себе си.

"През целия полет нашите екипажи трябва да са с колани вързани, за да не пострадат при евентуални еволюции на въздухоплавателното средство. В същото време те трябва да мониторират и да следят състоянието на пострадалия, ако се наложи да работят върху него, тогава вече става малко по-сложно. Това е общият интериор. Важното е тук да забележите, че има една въртяща се седалка, кресло, което позволява на лекаря реаниматор да може да се обръща към главата на пострадалия и ако е необходимо да извършва интубация или някакви други дейности", заяви проф. Любомир Алексиев, началник на "Катедра по авиационна и морска медицина" към ВМА.

"Очаквам да съм този човек, който може да реагира на точното място в точния момент", каза Бояна Бояджиева.

И макар всички да са професионалисти в своята област заради спецификата на работата във въздуха без допълнителна подготовка не може.

За обучението лекарите и сестрите ще разчитат на този висококвалифициран манекен. Както виждате, той може да симулира различни ситуации и заболявания, като например този гърч след сериозно отравяне.

"Медикаментите и консумативите, с които трябва да разполага медицинският екип на борда на хеликоптера, трябва да бъдат подбрани доста ефективно, разположени компактно, трябва да бъде съобразено, че мястото е малко, но трябва да има наличност от всичко. Знаейки цветово кой медикамент консуматив къде се намира и по този начин машината е подредена, лекарят знае и не губи време в търсене и в ровене", каза подп. д-р Мария Георгиева, началник на Център по авиационна морска физиология и евакуация.

За да бъде успешна мисията, най-важна е безопасността на всички на борда, затова работата в екип между пилоти, медици и диспечери е ключова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Балтазар: Не помня да съм имал толкова лоши резултати в кариерата си
Бруно Балтазар: Не помня да съм имал толкова лоши резултати в кариерата си
Славия отказа Ботев Пловдив от бараж за Европа с красив гол на Тони Тасев
Славия отказа Ботев Пловдив от бараж за Европа с красив гол на Тони Тасев