Военни провеждат учение за реакция при ядрена, химическа или биологическа атака

от БНТ
11:18, 25.09.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
военни провеждат учение реакция ядрена химическа биологическа атака

На учебен полигон „Корен” се провежда полева подготовка, в която участват специалистите по ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от 38-ми батальон в Мусачево и от 59-ти батальон в Горна Оряховица. Целта е военнослужещите да усъвършенстват практическите си навици и действия при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка в резултат на използване на оръжие за масово унищожение, при аварии и терористични актове.

По време на полевата подготовка се отработват задачи, свързани с изтичане на промишлени, токсични и химически вещества, както и с овладяване на опасности от ядрени и химически опасни аварии.

Ръководител на полевата подготовка е полковник Георги Малинов от отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски, а началник на лагерния сбор е командирът на 38-ми батальон подполковник Анатолий Димитров.

В хода на полевата подготовка ще се проведат две ротни тактико-специални учения със специалистите по ЯХБЗ и военнослужещи от 3-та механизирана рота от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада.

В последните дни на полевата подготовка - от 29 септември до 1 октомври, формированията ще участват в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2020“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Късметлия от Каварна спечели над 1 милион лева и стана 112-ят тото милионер
Късметлия от Каварна спечели над 1 милион лева и стана 112-ят тото милионер
Детегледачка от ясла в Русе е с коронавирус
Детегледачка от ясла в Русе е с коронавирус