НОВИНИ

Войната: Нови обстрели в Харков, Медведев с остри думи към "тези, които искат смъртта на Русия"

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:15, 07.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
войната обстрели харков медведев остри думи искат смъртта русия
Слушай новината

Трима души загинаха при обстрел срещу жилищен квартал на Харков. Източният украински град понесе интензивен обстрел през март и април и в покрайнините му се водеха сражения. След това украинската армия успя да изтласка руските сили от района, но ударите продължават.

"Украйна иска да си върне цялата територия, окупирана от руските сили", каза президентът Володимир Зеленски на виртуално събитие, организирано от "Файненшъл Таймс".

Той посочи, че страната вече е загубила твърде много хора, за да отстъпва територия.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че украинските пристанища на Азовско море Мариупол и Бердянск, които са под руски контрол, са разминирани и оттам може да се изнася зърно. Украйна е сред най-големите производители на пшеница в света, но войната блокира износа и това може да доведе до продоволствена криза.

Кремъл призова Украйна да разминира подходите към своите пристанища, за да може там да влизат чужди кораби и след проверка от руски военни да изнасят зърно. Днес прессекретарят на руския президент увери, че така получените коридори няма да се използват за офанзива срещу градовете. Киев се опасява, че така градовете ще бъдат уязвими за руски атаки.

Скандален пост на зам.-председателят на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев предизвика порой от реакции. Медведев написа нецензурни думи по адрес на неназовани обекти и добави:

"Те искат нашата смърт, смъртта на Русия. И докато съм жив, ще правя всичко възможно, за да изчезнат".

Не е ясно кои са "те", но "Комерсант" отбеляза, че бившият президент и премиер най-често говори против Украйна, Европейския съюз и САЩ. Италианският външен министър Луиджи ди Майо окачестви написаното от Медведев като неприемливо и опасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия успя да спечели домакинството си срещу Унгария
Италия успя да спечели домакинството си срещу Унгария
Асен Василев: Инфлацията вероятно ще продължи дълго
Асен Василев: Инфлацията вероятно ще продължи дълго