НОВИНИ

Волейболистът Стойко Ненчев: Завръщането ми в ЦСКА е като завръщане у дома

волейболистът стойко ненчев завръщането цска завръщане дома
Снимка: ВК ЦСКА
bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 20.10.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Стойко Ненчев се завърна в тима на ВК ЦСКА след 13 години отсъствие. Юношата на „армейците“ игра за последно с екипа на родния си клуб през 2010 г. Той има две титли с екипа на ЦСКА. Сега Ненчев е отново амбициран да постига успехи в зала „Васил Симов“. След няколко сезона в чужбина, той премина в Хебър, където игра за последно през миналата година и също спечели две титли.

38-годишният централен блокировач говори пред сайта на "червените".

Стойко, с какви чувства се завръщаш в родния клуб?

– Това е като да се завърнеш у дома. Не може да се опише с думи, трябва човек да го почувства. Все едно си бил някъде навън и да се прибереш вкъщи. Това чувство изпитвам в последните 2-3 месеца.

Особено първото стъпване в залата с екипа…

– Естествено. Всичко ми е познато, хората, залата. Дори когато влизах с екипа на Хебър или с този на Монтана, емоцията да вляза в залата отново бе голяма. Стъпването тук ме връща само към хубави спомени, няма как да го опиша.

Как ти се струва обстановката 13 години по-късно?

– Някои неща не са се променили за този период. Амбициите остават същите – за първо място. Каквото и да става, ЦСКА винаги се бори за първо място. Без значение от ситуацията. Проблеми винаги е имало и ще има. Това важи за самия живот – много проблеми има навсякъде по света, с които хората трябва да се справяме. Проблемите не могат да са оправдание – забравяме всичко, влизаме в залата и се борим да побеждаваме. Дали ще е волейбол, футбол или нещо друго, ЦСКА те учи да се бориш за победа.

За този период, в който тренирате заедно, как ти се струва отборът?

– Доста добре комплектован. Имаме трима чужденци, макар да се шегуваме с Михал, че вече е българин. Другите две момчета са доста добре, както Страхиня, така и Хорхе ще ни помогнат да се борим за най-предно място в първенството. Вече какво ще стане, никой не може да каже. Сезонът е дълъг, може да тренираш перфектно, но един ден да се контузиш и всичко отива по дяволите. Всички много се стараят, за да дават най-доброто от себе си. Вярвам, че можем да зарадваме феновете.

Замисли ли се за твоето завръщане, имаше ли колебание?

– Миналата година Сашо ме искаше отново, но бях решил да спра. Исках да се занимавам с нещо друго. Но това, което правих през този период не ми допадна и най-важното е, че спортът много започна да ми липсва. Чувахме се през сезона със Сашо и той ми предложи да се върна. Не се колебах, оставих това, с което се занимавах и се върнах. Не съжалявам изобщо. Това е правилният избор за мен.

Предполагам, че завършек в родния клуб е най-доброто за една кариера?

– Абсолютно. Където съм започнал, там трябва да завърша. Мога да поиграя още няколко години. Имам добър пример – Иво Стефанов. Трудно ще го настигна, но ще се опитам. Възхищавам му се, как успява да тренира, да се запази здрав, да има желание и борбеност. Понякога показва дори по-голямо желание от всички останали. Вдъхновява ме да продължавам да тренирам, напук на контузии и всичко. Той е пример за всички.

Мъжкият волейболен тим на ЦСКА с четири нови попълнения, две от тях се завръщат в клуба

Как ти се струва конкуренцията в първенството?

– Ясно е, че ние ще играем за първото място. Има обаче 4-5 отбора, които могат да спечелят титлата. Никой не очакваше Нефтохимик да стане шампион, но видяхме какво стана. Те, заедно с Дея, Хебър, Левски и ние можем да се борим за титлата. Първенството ще е много оспорвано и всеки може да победи всеки.

Ще успееш ли да сдържиш емоциите за първия мач?

– Аз вече съм на близо 40 години. Разбира се, тръпката я има в мен, да се състезавам отново за ЦСКА. Помня преди повече от 20 години, тръпката бе уникална, но вече съм пораснал и чувството ще бъде по-различно. Идва първият мач, ще разбера.

Какво би казал на феновете?

– Да идват да ни подкрепят, както винаги са го правили. Не само в нашата зала, но и в цяла България. Феновете на ЦСКА са най-добрите в света, страхотни са. Много им благодаря от името на целия отбор, чакаме ги в залата.

Първият мач на ЦСКА за новия сезон е предвиден за 21 октомври. „Червените“ приемат Монтана от 18:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред Съдебната палата: Близки и приятели на убитата Евгения настояват за справедлива присъда
Пред Съдебната палата: Близки и приятели на убитата Евгения настояват за справедлива присъда
България, Румъния и Турция започват противоминна операция в Черно море
България, Румъния и Турция започват противоминна операция в Черно море