НОВИНИ

Вратарят Карл Икеме и Алън Хътън ще вземат участие в "Мача на надеждата"

вратарят карл икеме алан хътън вземат участие мача надеждата
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 31.07.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Преборилият левкемията бивш вратар на Уулвърхемптън и Нигерия Карл Икеме се включва в отбора на звездите за "Мача на Надеждата" на стадион "Васил Левски" на 6 септември. Двубоят се организира с благотворителна цел от фондация "Стилиян Петров". Освен Икеме към тима, който ще бъде воден от Мартин О'Нийл се присъединява и легендата на Шотландия, Глазгоу Рейнджърс и Астън Вила - Алън Хътън.

Карл Окона Икеме е роден на 8 юни 1986 г. в Сътън Колдфийлд (Англия). Цялата си кариера от юноши до мъже изкарва в Уулвърхемптън Уондърърс, като е отдаван под наем на Акрингтън Стенли, Чарлтън Атлетик, Шефилд Юнайтед, Куинс Парк Рейнджърс, Лестър Сити, Мидълзбро и Донкастър Роувърс. За Уондърърс има 191 мача, като с него тимът печели промоция в елита през 2017 г.

Въпреки че е роден в Англия той приема да играе за Нигерия, родината на родителите му. Изиграва 10 мача, като е в основата на класирането на тима за световното първенство през 2018 г.

На 6 юли 2017 г. точно преди началото на подготоката за участието на тима в Премиършип Икеме научава диагнозата "остра левкемия", същата като на Стилиян Петров. На 23 юни 2018 г. Икеме обявява, че е в "пълна ремисия" след "трудна година и интензивна химиотерапия". И четири дни по-късно слага край на кариерата си. А новият вратар на Уулвс Руи Патрисио отказва фланелката с номер 1 заради Карл и играе с 11-ата.

Карл Икеме признава, че Стилиян Петров му е помогнал много в битката. "Никога не се бяхме срещали със Стан. Но дойде в болницата по-малко от 24 часа след диагнозата. Той бе имал същата форма на левкемия и ми обясни какво предстои. Беше толкова хубаво, че до мен имаше човек, който е минал по този път и можех да говоря с него в трудните моменти на лечението. Просто можех да разчитам на него. След като ме преместиха в Манчестър, в същата болница се лекуваше и Джо Торнтън от Рочдейл. И той дойде да ме види. Двамата ме подкрепиха по уникален начин. Знам, че мога да се обърна към тях за всичко. Хубаво е да имаш такива хора до себе си", казва Икеме в интервю за "Гардиън", след като влиза в ремисия.

През май тази година Карл Икеме стана шампион по бразилско жиу-жицу и се върна в спорта.

Алън Хътън е роден на 30 ноември 1984 г. в Глазгоу. Започва кариерата си в Рейнджърс и помага за спечелването на титлата през 2005 г. През 2008 г. се мести в Англия и подписва с Тотнъм Хотспър, като по-късно тази година печели с него купата на лигата. След наем в Съндърланд подписва с Астън Вила заедно със съотборника си от Тотнъм Джърмейн Дженас. В началото не му потръгва и е пращан под наем в испанския Майорка, Нотингам Форест и Болтън Уондърърс. Връща се в Бирмингам през 2014 г. и изненадващо за всички преживява ренесанс и е твърд титуляр по десния фланг на защитата. Дори получава прякора Шотландския Кафу. На 19 февруари Хътън обяви, че слага край на футболната си кариера. За националния отбор на Шотландия изиграва 50 мача.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Рисково изпреварване на пътя по чудо се размина без жертви
По зрителски сигнал: Рисково изпреварване на пътя по чудо се размина без жертви
Румен Радев: Под силата на обществения натиск правораздаването най-сетне реагира на варварското деяние в Стара Загора
Румен Радев: Под силата на обществения натиск правораздаването най-сетне реагира на варварското деяние в Стара Загора