НОВИНИ

ВСС допусна и второто искане за освобождаването на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:55, 05.06.2023 (обновена)
9624
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

На този фон Висшия съдебен съвет допусна до разглеждане по същество и второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Кадровиците приеха двете предложения за отстраняване да се разглеждат в една обща процедура и допуснаха събирането на доказателства. Служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че още на редовното заседание в четвъртък ще включи в дневния ред обсъждането по същество.

Вносителите на предложението и главният прокурор се разминаха в оценките за мотивите. Четиримата от прокурорската колегия твърдят, че причината да поискат предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев е изявлението му, по време на което той скъса оставката си.

"Главният прокурор заяви, ясно е какъв е политическия боклук и е време да бъде изметен. Считаме, че фактическите действия на Гешев са в противоречие с нормите на кодекса на българските магистрати и могат да се квалифицират като действия накърняващи престижа на съдебната власт", коментира Калина Чапкънова, член от прокурорската колегия на ВСС.

Според Гешев, обаче мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси, извън съдебната власт.

"Най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ, Това което се слчува е опит за превземане на съдебната власт и тоталитарен преврат. Искат да подчинят съдии, прокурори и следователи на външни интереси . Защо тези хора бързат, защо не изчакате да видим какво ще стане с тази борба с мафията, която провежда прокуратурата", каза главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор твърди още, че двама от вносителите са подписали предложението под натиск и по тази причина поиска отвод от обсъждането да се направят Георги Кузманов и Йордан Стоев.

"Влияние винаги ми е оказвал единствено законът и неговото приложение. Нямам основания да правя отвод", заяви Георги Кузманов, член от прокурорската колегия на ВСС.

"Краткият отговор е, не. Няма да се съглася, че следва да бъда отведен или да се отведа в настоящето производство", коментира Йордан Стоев, член на ВСС.

Гешев посочи още, че е е внесъл в Конституционния съд питане дали Висшият съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения. Затова поиска производството да спре до произнасянето на съда.

"По въпроса дали ние имаме право да работим, по този и по останалите въпроси, които са включени в компетентността на ВСС, към настоящия момент е сезиран да се произнесе Конституционният съд", обясни Атанаска Дишев, член на съдийската колегия на ВСС.

Пленумът обаче прецени, че няма основание да спира производството заради образуваното дело в Конституционния съд. Приеха да обединят в обща процедура двете искания и допуснаха събирането на доказателства.

"В четвъртък ВСС отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждане на двете процедури, обединени, по същество", посочи Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

Кадровиците решиха още да поставят срок, в който прокуратурата и МВР да им предоставят поисканите доказателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Атанасов за българското представяне на Ролан Гарос: Надявам се, че всички ще успеят да покажат потенциала си
Михаил Атанасов за българското представяне на Ролан Гарос: Надявам се, че всички ще успеят да покажат потенциала си
Полиция и прокуратура влязоха в сградата на Община Сунгурларе
Полиция и прокуратура влязоха в сградата на Община Сунгурларе