Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ВТУ е първият чуждестранен университет с филиал в Скопие

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 11.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Образование
Слушай новината

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е първият чуждестранен университет, който ще има филиал в Република Северна Македония. Новината за това дойде днес от премиера Зоран Заев навръх празника на висшето училище в старата столица. Така от следващата академична година по програмите на университета в Република Северна Македония ще се обучават над 100 магистри и около 50 докторанти.

Още преди три години Великотърновският университет направи първите стъпки към разкриването на филиал в Република Северна Македония.

"Веднага щом приеха закона преди три години, който даваше право на чуждестранен университет да открие свой филиал на територията на Северна Македония, ние и нашите партньори от Международния славянски университет в град Свети Николе, решихме да стартираме процедурата“, каза ректорът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. дфн Христо Бонджолов.

Новината, че от новата академична година това ще бъде факт, ректорът на Великотърновския университет получил по телефона лично от премиера Зоран Заев.

"С него говорих малко преди да започне тържеството, 15 минути. Мисля, че и той беше радостен от новината от това, че ще направим пробива, ще направим първата крачка, за да затоплим нашите отношения", каза проф. дфн Христо Бонджолов.

По думите на проф. Бонджолов това е важна крачка не само за Великотърновския университет, но и в отношенията между двете държави.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък жребий за България U16 на ЕвроВолей 2021
Тежък жребий за България U16 на ЕвроВолей 2021
9 държави от източния фронт на НАТО осъдиха агресивните действия на Москва
9 държави от източния фронт на НАТО осъдиха агресивните действия на Москва