НОВИНИ

Японки спряха Биляна Дудова и Юлияна Янева на световното, но надеждите за репешаж остават

София Георгиева (72 кг) също отпадна от надпреварата след загуба в четвъртфиналите.

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:45, 20.09.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
японки спряха биляна дудова юлияна янева световното надеждите репешаж остават
Слушай новината

Българските представителки в петия ден на олимпийските категории на световното първенство по борба Биляна Дудова (62 кг) и Юлияна Янева (68 кг) бяха спрени от японки в осминафиналите на своите категории на шампионата в Белград.

Това сложи край на амбициите на нашите момичета за златен медал от надпреварата, но не и край на надеждите им за олимпийска квота. За целта обаче Дудова и Янева ще трябва първо да бъдат изтеглени до репешажите и там да се преборят или за бронзов медал, или за 5-ото място, като това ще им осигури и билет за Игрите в Париж догодина.

В категория до 62 кг четирикратната ни европейска и веднъж световна шампионка Дудова потегли успешно в турнира, надигравайки с 6:1 точки представителката на Виетнам Тай Ма Нгуен.

Още в следващата фаза обаче нашето момиче се изправи срещу младата японка Сакура Мотоки и загуби от нея с 0:4.

Междувременно при 68-килограмовите европейската ни шампионка от Загреб тази година Юлияна Янева стартира ударно, побеждавайки с техническо превъзходство в първия кръг Нереа Памин от Испания, но впоследствие също се препъна в японско препятствие - Ами Иший.

В интересна схватка нашето момиче загуби с 4:8 точки от световната вицешампионка от миналата година Иший и така българката ще очаква да разбере дали ще стигне до репешажите.

За съжаление, поражение допусна и рожденичката днес София Георгиева, която в неолимпийската категория до 72 кг отстъпи с 1:9 точки на монголката Енх-Амарин Даваанасан.

Георгиева все пак също запазва шансовете си за репешаж и възможност да се бори за бронз от световното първенство в Белград.

Припомняме ви, че по-рано днес Мими Христова (65 кг) се класира за битката за бронза в своята категория, а решителната схватка на нашето момиче ще може да гледате НА ЖИВО тази вечер от 19:00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвежда се обучение по широкопрофилни професии
Въвежда се обучение по широкопрофилни професии
8 партии и организации се присъединяват към „БСП за България“ за изборите в София
8 партии и организации се присъединяват към „БСП за България“ за изборите в София