НОВИНИ

"Забравените самотници" - историите на големи обществени личности, събрани в книга

Айше Сали
от Айше Сали
21:14, 05.12.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Софийските улици ни припомнят историите на големи личности, а това, което ги свързва в една книга е темата за самотата. Екатерина Каравелова, Теодор Траянов и Никола Мушанов са сред "Забравените самотници" в третата книга на Искра Ценкова

Трябва ни същото, от което са имали героите в книгата - тишина и уединение. Така можем да почувстваме историите.

"Тези хора са духовни самотници, защото живеят на ръба на 2 или 3 епохи, а животът на границите винаги е много труден", разказва авторката.

Из редовете четем за последните дни на Екатерина Каравелова, разрушената къща на Никола Мушанов и невъзможната любов на Емилиян Станев, която ще познаем в образите от “Крадецът на праскови” и “Търновската царица”. В нея се срещаме и с човека, запазил сърцето на Алеко Константинов.

"Неговото сърце след неговата смърт се пази в една стъкленица в дома на д-р Кръстьо Кръстев, създателят на кръга “Мисъл” - близо 3 десетилетия. Внукът на Алеко разказва как сърцето е всявало страх и ужас в него", казва Искра Ценкова.

Адрес по адрес вратите се отварят, за да открехнат тайни. Някои от тях са показателни и за колективната безотговорност.

Домът на един от най-добрите приятели на Димчо Дебелянов - писателят Гьончо Белев също тъне в самота като “Забравените самотници” и това е един от примерите за неспазената воля на дарителя.

За да не забравяме и за тези проблеми авторът на книгата Искра Ценкова продължава да изтупва праха от историята. С вярата, че тя се пише по дневници, не по ежедневници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на Левски се срещна с фенове от Кюстендил
Ръководството на Левски се срещна с фенове от Кюстендил
Русия триумфира с Купа „Дейвис“
Русия триумфира с Купа „Дейвис“