НОВИНИ

Зам.-министър Михайлова: До 21 май се подават заявления за трета матура по желание

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 20.05.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Детските градини са в процес на подготовка за отваряне. С голяма доза предпазливост се отнасяме към всички действия, които трябва да направим, не смятам, че трябва да се успокояваме. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Според нея, спецификата на дейности в детските ясли и градини, е много голяма и различна, и осигуряването на дистанция е трудно.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Препоръчваме на персонала да работи с ръкавици, да се преоблича в специално помещение, да не влиза в групи с дрехите, с които идва на работа.

Зам.-министърът допълни още, че се организира процес да бъде направена представителна извадка чрез PCR тестове на персонала, като това е предвидено за всички области на страната.

Предвиждаме извънкласни дейности през лятото със спазване на необходимата дистанция, обясни още Михайлова.

Тя коментира и провеждането на матурите за зрелостници. Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 1 юни, на 3 юни ще бъде матурата с предмет по избор на ученика, а на 2 и 4 юни ще се проведе матурата по трети предмет, по желание на зрелостниците.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Ако те не се справят успешно на третия държавен зрелостен изпит, това няма да се отрази на успеха им от дипломата за средно образование.

Тя допълни още, че зрелостниците могат до 21 май да заявят своя трети държавен зрелостен изпит по желание.

Михайлова обясни, че за квесторите на матурите ще има допълнително материално осигуряване, като вече има анекс към Колективния трудов договор.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: По 80 лв. ще се полагат на квестор за присъствие в залата в деня на изпита.

Относно приема във Висшите учебни заведения, който ще става с оценка от матурите за повечето специалности, зам.-министърът коментира, че входът към университета не трябва да е лесен.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Образованието не трябва да е лесен процес, така че нека да има достъп за всички, но да успяват само най-добрите.

Оценките от матурите от години се използват като вход за университетите. Матурата по БЕЛ не е най-лесната, това е изпит на който не може да се преписва, категорична е Михайлова.

Трябва да се доверим на нашите деца, не бива да ги подценяваме. Ние се справихме с обучението по време на извънредното положение, убедена е зам.-министър Таня Михайлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капанският ансамбъл от Разград излиза на безсрочен протест
Капанският ансамбъл от Разград излиза на безсрочен протест
Президентът: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права
Президентът: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права