НОВИНИ

Започна делото срещу Даря Трепова, обвинена за атентата срещу руски военен блогър

Експлозията отне живота на Владлен Татарски, а 52 души бяха ранени

 Даря Трепова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 16.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

В Санкт Петербург започна делото срещу 26-годишната Даря Трепова по обвинение за бомбения атентат в заведение в града, в който загина виден руски военен блогър, след като му беше подарена статуетка, която по-късно избухна, предаде Асошиейтед прес.

Трепова е обвинена в извършване на терористична атака, незаконен трафик на взривни устройства и фалшифициране на документи във връзка с взрива на 2 април т.г. Експлозията отне живота на Владлен Татарски, а 52 души бяха ранени.

Младата жена беше арестувана малко след атентата и може да получи до 30 години затвор, ако бъде призната за виновна, според съобщения в руски медии.

40-годишният Татарски беше пламенен поддръжник на военните действия на Кремъл в Украйна и често пишеше материали за боевете от фронтовата линия.

Трепова беше заснета на видео как връчва на Татарски статуетката мигове преди експлозията. Взривът избухна в заведение на брега на река Нева в историческото сърце на втория по големина град в Русия, по време на среща на Татарски с негови симпатизанти.

При явяването си в съда Трепова призна вината си за фалшифициране на документи, но продължи да твърди, че е невинна по обвиненията за извършване на терористична атака и незаконен трафик на експлозиви. Трепова заяви, че не е знаела, че в бюста, който е дала на Татарски, има бомба, съобщиха руски медии.

27-годишният познат на Трепова Дмитрий Касинцев е съпроцесник на Трепова, въпреки че е под домашен арест. Даря Трепова живяла в апартамента му след взрива, а властите го обвиниха в укривателство, свързано с тежко престъпление. Касинцев каза в съда, че е готов да се признае за виновен по по-леко обвинение - че не е съобщил за престъпление.

Съдията обяви днес, че един от ранените при взрива е починал, без да дава подробности дали това има връзка с взрива, и отложи заседанието за петък.

Руските власти обвиниха украинските разузнавателни служби за организирането на бомбения атентат. Властите в Киев не са отговорили директно на обвинението, но съветник на украинския президент Володимир Зеленски описа експлозията като част от вътрешните сътресения в Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлична Йоана Константинова е на 1/4-финал на турнира по тенис в Мексико
Отлична Йоана Константинова е на 1/4-финал на турнира по тенис в Мексико
Джейсън Тейтъм поведе Бостън Селтикс към четвърта поредна победа в НБА
Джейсън Тейтъм поведе Бостън Селтикс към четвърта поредна победа в НБА