НОВИНИ

Започна решаващата среща на ООН за контрол над климатичните промени

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:52, 31.10.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

В шотландския град Глазгоу беше открита 26-ата конференция на ООН за климата. В нея ще участват повече от 100 държавни и правителствени ръководители. Форумът се счита за решаващ за овладяването на климатичните промени. Основната му цел е да очертае стратегиите за намаляване на вредните емисии до 2030 година.

Въпреки че не е юбилейна, срещата има специално значение. На нея ще се направи опит за поставяне под контрол на климатичните промени. Днешното откриване е формално, основната работа започва утре със среща на световните лидери, които пристигат тази вечер от Рим.

Според президента на конференцията, форумът е последната и най-добра надежда на света да постигне целта за ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина.

"Приятели, във всяка от нашите страни виждаме разрушителния ефект на климатичните изменения- наводнения, циклони, горски пожари, рекордни температури. Знаем, че нашата споделена планета се променя към по-лошо. Можем да се справим с това заедно само чрез тази международна система", каза Алок Шарма, президент на COP26.

Американското разузнаване предупреждава за опасностите от климатичните промени

На предишната среща през 2015 г., световните лидери се споразумяха за някои цели като част от Парижкото споразумение за климата. Сделката е правнообвързваща. Тя цели да ограничи повишението на средната температура на Земята до 2 градуса, а по възможност и до градус и половина. В Глазгоу ще се анализират резултатите от това споразумение.

"Ние сме в жизненоважен момент от историята. Човечеството е изправено пред очевиден и ясен избор. Или избираме да постигнем бързо и мащабно намаляване на емисиите, за да запазим целта за ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина, или приемаме, че сме изправени пред мрачно бъдеще на тази планета", каза Патрисия Еспиноса, Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата.

Човешката дейност кара горите да излъчват въглерод

Някои от делегатите в Глазгоу си задават въпроси, свързани с предишни обещания на световните лидери.

"Едно от важните неясни положения е дали развитите страни ще са тук, за да предоставят помощ на най-уязвимите държави в света. Ковид създаде нови разделения, допълнителен натиск върху най-уязвимите - островите, Африка и други места. Развитите страни трябва да покажат, че са готови да подкрепят тези държави в справянето с влиянието на промените в климата и да им помогнат в прехода към нулева въглеродна икономика. Затова са тези 100 милиарда долара, обещани през 2009 г.", каза Дженифър Морган, изпълнителен директор на "Грийнпийс".

Над 25 000 души ще участват в конференцията в Глазгоу. Известната екоактивистка Грета Тунберг пристигна със свои съмишленици.

Конференцията ще продължи до 12 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областите с критична заболеваемост у нас са вече 7
Областите с критична заболеваемост у нас са вече 7
Марин Чилич с 20-а титла в кариерата си
Марин Чилич с 20-а титла в кариерата си