НОВИНИ

Защо газът остана без цена за десет дни?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:10, 12.09.2020
Чете се за: 01:54 мин.
У нас
газът остана без цена десет дни

Държавната компания "Булгаргаз" изпраща от днес нови фактури на индустриалните предприятия, които купуват газ на свободния пазар след като получи "зелена светлина" от министерството на енергетиката.

Проверка на ресорното ведомство показа, че няма нарушения при формирането на новата по-висока цена на природния газ от началото на септември. Така новата цена на дружеството вече е около 22,46 лева за мегвч на свободния пазар.

Компанията обаче продава и на т.нар. регулиран пазар. Цената се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. По тази цена купуват топлофикациите и доставчиците на природен газ. Те няма да получат фактури докато не се произнесе регулатора.

Как обаче се стигна до тук?

България купува почти изцяло от Русия природен газ, след като работещите местни находища са вече изчерпани, а няма и новоразработени. Алтернативи са доставките на втечнен газ от САЩ през Гърция и евентуалните доставки от Азербайджан. Засега обаче, количествата са символични, показва последният финансов отчет на "Булгаргаз".

До тази година цената на природния газ, купуван от Русия, се определяше по формула, в която не се включваше пазарна компонента. Това означава, че в цената не се съобразяваше с това какво се случва на големите газови борси.

След дело на Европейската комисия, "Газпром" предоговори повечето си подобни договори,
включително и този с България. Беше постигнато намаление на цените на природния газ със задна дата от август 2019 г. Във формулата беше добавена и компонента за пазара.

Според българската нормативна уредба до този момент, цената на природния газ се променяше на всеки три месеца. След добавяне на пазарната компонента, това трябва да става на ежемесечно. В случай, че не бъде определена цена за даден месец, не продължава да действа досегашната, а
просто няма такава. Именно това се случи и през септември.

"Булгаргаз" внесе свое предложение за поскъпване на газа с близо 20%. След направен анализ Комисията за енергийно и водно регулиране прецени, че увеличението е прекомерно и определи цена на природния газ от 21.51 лева за мгвтч. Това е увеличение от 15,21%.

Със своя заповед обаче енергийният министър спря това решение, за да бъде направена проверка
дали вярно е формирана цената. Така и "Булгаргаз" остана без цена на синьото гориво.

Вчера следобяд от Министерството на енергетиката свикаха пресконференция, на която обясниха, че проверката е направена и в обществото не трябва да има съмнение, че цената на газа не е реална. Напротив, проверката е показала, че синьото гориво е поскъпнало спрямо договора с "Газпром експорт" и е съобразено с пазарната конюктура. От министерството още веднъж подчертаха, че не искат и не могат да се намесят в работата на КЕВР, но са били длъжни да направят проверката.

Заради забавянето на новата цена от "Булгаргаз" съобщиха, че няма да понесат никакви загуби и че компанията е в добро финансово състояние.

Според енергийните експерти също не би трябвало да има нарушения, защото пазарното движение на цените на природния газ предвиждат именно в есенно-зимния период да има поскъпване, а през пролетта и лятото поевтиняване.

Природният газ е основен ресурс за производство на топлинна енергия у нас. При промяна на цената на газа с повече от 5% следва корекция и на цените на парното и топлата вода. Сега
обаче не се налага да бъде променя цената при очакваното голямо оскъпяване защото това е направено предварително.

От КЕВР направиха прогноза и увеличиха цените в началото на лятото. Засега липсва и информация какъв би бил тренда в случай, че газът поевтинее през пролетта и лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко е състоянието на ранените при катастрофата в Айтос
Тежко е състоянието на ранените при катастрофата в Айтос
Членовете на БСП избират лидер на партията
Членовете на БСП избират лидер на партията