НОВИНИ

Защо паметник на културата в центъра на Варна е пред срутване

bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 18.11.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сграда паметник на културата в центъра на Варна е застрашена от срутване. За това сигнализира Мирела Маркова, която е един от собствениците на имота. Тя разказа, че покривът на къщата пропада, а елементи от облицовката на фасадата падат върху пешеходната зона, където всеки ден минават десетки хора. В рушащата се сграда живеят 6 семейства.

Преди година Мирела Маркова наследява част от къщата. Не подозира за лошото състояние на имота, тъй като от години не живее във Варна.

Заварвам една критична ситуация, която се изразява в изгоряла електрическа инсталация, падащи мазилки от таваните, разлепени тапети, мухъл навсякъде, не се дишаше. Има много пукнатини и по фасадната облицовка, падат непосредствено парчета, а както виждате районът е изключително оживен от пешеходци. До мен самата падна голям блок, мисля, че около 50 см.

В сградата, строена преди близо 100 години, живеят 13 души. Мирела казва, че те не са полагали никакви грижи за имота, въпреки че от 7 години има издадена заповед от кмета на Община Варна за укрепването и реставрация ѝ.

Най-тежкото препятствие за мен са тежките, обтегнати взаимоотношения между съсобствениците на етажната собственост. Всеки казва аз нямам проблем за момента, да, ще се предприемат някакви действия във времето, всеки отлага.

Въпреки че сградата се руши и става опасна, съседите на Мирела не спазват предписанията и не внасят технически паспорт и инвестиционен проект за имота в Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство. Без тяхното становище сградата не може да бъде ремонтирана.

Това е един процес, който е дълъг. Съгласно Закона за културното наследство, сграда паметник на културата задължително се съгласуват всички намеси строителни в Министерството и института за паметници, обяснява арх. Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна.

Главният архитект на Община Варна е категоричен, че на този етап сградата не е опасна.

От техническия паспорт и конструктивното обследване, което е направено, няма данни тази сграда да е в аварийно състояние. Към днешна дата нямаме подаден сигнал от граждани за това, че има падащи предмети от фасадата. Ако смятате, че изказването на госпожата е такъв сигнал, ще предприемем действия за обезопасяване на периметъра около фасадата.

Тъй като не е убедена, че къщата е безопасна, Мирела се свързва с инженери, строители и архитекти от частни фирми, които извършат повторно обследване на сградата. Те констатират, че има опасност тя да се срути и в нея не трябва да се живее.

Покривната конструкция на сградата няма товаропоносимост на атмосферни условия като дъжд и като сняг, и същата е пред срутване. Намираме се в една аварийна ситуация. Мен лично много ме засяга - не само като собственик на апартамент в тази сграда, а и като гражданин, тъй като културното наследство е невъзобновяем ресурс, то принадлежи на нашите поколения. Аз смятам, че всички собственици, които притежават някакъв дял от паметник на културата, трябва да бъдат задължени да направят имуществени застраховки... Това по някакъв начин превентира ескалирането на такива проблеми, защото 100-годишни сгради не могат да остават на милостта на шепа хора или да стават жертва на тромавата административна дейност.

Преди дни Мирела Маркова внася необходимата документация в Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Тя обаче се притеснява, че след години бездействие от страна на собствениците, е загубено ценно време. А сега ще трябва да се чака и становището на институциите. Мирела се надява това да стане скоро, за да се спаси красивата сграда.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва "черният петък" - за какво да внимаваме при промоциите
Идва "черният петък" - за какво да внимаваме при промоциите
Естония мобилизира военни от запаса
Естония мобилизира военни от запаса